Kinesitherapeuten en logopedisten lanceren petitie tegen 25 procentregel

AXXON, de beroepsvereniging voor Belgische kinesisten, en de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten lanceren een petitie om het verschil in de terugbetaling van hun diensten op te heffen. Een nieuwe stap in hun strijd tegen ongelijke terugbetaling van de zorg.

Al jaren komen de beroepsverenigingen voor kinesisten en logopedisten in opstand tegen de tariefconventies die de zorgverleners en de verzekeringsinstellingen jaarlijks afspreken, en de zogenaamde '25 procentregel'. De kinesisten en logopedisten die akkoord gaan met de tarieven van het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering,  worden geconventioneerd, de anderen bepalen hun eigen tarief en volgen de overeenkomst met de verzekeringsinstellingen niet. Daardoor worden de diensten van deze gedeconventioneerden 25 procent minder terugbetaald dan die van geconventioneerden. AXXON en de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten pleiten er nu samen voor dit verschil af te schaffen en lanceren een petitie om gehoord te worden in de Kamer. 

De petitie wordt nu gelanceerd omdat de beroepsorganisaties voorspellen dat meer zelfstandige kinesisten en logopedisten de komende tijd zullen afstappen van de tariefconventie en hun eigen tarieven gaan gebruiken. Zelfstandigen zullen hiertoe genoodzaakt zijn door de prijsstijgingen van de afgelopen maanden die ook hen treffen. Hierdoor zullen meer patiënten een verminderde terugbetaling krijgen en dat willen de verenigingen vermijden.

De '25 procentregel' ligt al lang op tafel om afgeschaft te worden, maar voorlopig blijft het dossier daar liggen. Met hun petitie willen de beroepsorganisaties de aandacht trekken van de politici in het parlement om zo schot in de zaak te krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.