Groen nomineert Petra De Sutter als Spitzenkandidat bij Europese verkiezingen

Gynaecologe en fertiliteitsexperte Petra De Sutter wordt door Groen naar voor geschoven als 'Spitzenkandidat' bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Dat betekent dat ze in de running is om in november door de Europese Groene Partij aangeduid te worden als een van haar twee officiële kandidaat-Commissievoorzitters. De Sutter kan zo het gezicht worden van de groenen tijdens de verkiezingscampagne.

Het Spitzenkandidat-systeem houdt in dat elke Europese politieke familie een kandidaat aanduidt om na de verkiezingen voor het Europees Parlement benoemd te worden tot voorzitter van de Europese Commissie. In 2014, toen het systeem voor het eerst werd toegepast, schopte de kandidaat van de Europese Volkspartij (EVP), Jean-Claude Juncker, het ook echt tot Commissievoorzitter. De EVP was namelijk als de grootste fractie uit de stembusgang gekomen.

Acht maanden voor de verkiezingen van mei 2019 zijn verschillende formaties en hun nationale afdelingen in de weer met de benoeming van hun volgende Spitzenkandidat. Groen schuift nu gynaecologe en senator Petra De Sutter naar voor als kandidaat-Spitzenkandidat van de Europese groenen, maakt de partij woensdag bekend. Op 24 november beslissen de groenen welk duo hen zal vertegenwoordigen tijdens de transnationale campagne en de televisiedebatten die in heel Europa worden uitgezonden. De Sutter kan dus een van de twee groene uithangborden worden.

De Sutter stond in 2014 al op de Europese lijst van Groen maar raakte toen niet verkozen. Ze werd gecoöpteerd in de Senaat en is actief lid en commissievoorzitter in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Daar houdt ze zich bezig met de mensenrechten, en meer in het bijzonder met sociale zaken, migratie en de rechten van minderheden. "Als arts-gynaecoloog is ze erg begaan met de invloed van het milieu op de gezondheid en daarnaast is ze als transvrouw een voortrekker van de holebi- en transgendergemeenschap", luidt het bij Groen.

Zelf benadrukt De Sutter dat ze ook in haar academisch en klinisch werk als fertiliteitsspecialiste altijd Europees actief is geweest. "De Europese politieke agenda is veel belangrijker dan wat mensen doorgaans denken. Vaak is 'Brussel' de boeman, maar de grote thema's zoals de mensenrechten, ongelijkheid, klimaatverandering en migratie kunnen alleen in een Europees kader worden aangepakt. Ik wil graag de sociale en ecologische agenda van de groene beweging helpen uitdragen."

In 2014 waren de Duitse Ska Keller en de Fransman José Bové de Spitzenkandidaten van de Europese groenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.