Patiënten met spierziektes revalideren beter dankzij gamingapp van VUB-wetenschappers

Een team van wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel heeft een smartphonespel ontwikkeld dat patiënten van spierziektes helpt om te revalideren. Met de gamingapp "Ghostly" kunnen patiënten het gamepersonage alleen doen bewegen door specifieke spieren in hun lichaam te gebruiken. 

De game Ghostly kan een revolutie betekenen voor patiënten met motorische of neuro-musculaire afwijkingen. Deze spieraandoeningen worden vaak behandeld met kinesitherapie, maar dat blijkt niet altijd even succesvol. 

De applicatie baseert zich op het principe van elektromyografie. Dat is een techniek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten via sensoren. Bij het begin van het spel worden daarom sensoren aangebracht op de spier die door de patiënt getraind moet worden. De geregistreerde spieractiviteit wordt dan door de spelsoftware omgezet in bewegingen binnen de game. Zo kan de patiënt het personage laten lopen, springen of duiken om bijvoorbeeld munten te verzamelen of vijanden te verschalken. Elk level wordt het niveau moeilijker en zal de patiënt zich meer moeten inspannen.

"Ghostly laat ons toe om heel specifieke en verschillende spieren op diverse, maar zeer effectieve manieren te trainen. Patiënten kunnen enkel spelen als ze die welbepaalde spier gebruiken. Daarnaast is zo'n spel een leuke en uitdagende manier om te revalideren", vertelt VUB-professor Bart Jansen.

Ghostly is momenteel al beschikbaar via Android. Het won recent de eerste prijs in de "App Development Competition" van de Amerikaanse De Luca Foundation, die onderzoek en innovatie op vlak van elektromyografie en lichaamsbeweging ondersteunt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.