Een nieuwe app moet personen met depressieve klachten sneller en efficiënter begeleiden, de werklast van de psychologen verlichten en de wachttijden in de mentale gezondheidszorg mee helpen verminderen. TOTEM, zoals de app heet, maakt gebruik van artificiële intelligentie om gerichte feedback en aanbevelingen te geven.
Van 17 tot 21 juni organiseert het Brussels Gezondheidsnetwerk, met de steun van Vivalis, de eHealth Week, een evenement gewijd aan het sensibiliseren van het belang van de toegang van patiënten tot hun eigen gezondheidsgegevens. Het is ook een gelegenheid om de laatste cijfers te ontdekken over de soorten documenten die door patiënten worden geraadpleegd.
De acceptatie en integratie van nieuwe digitale medische hulpmiddelen door artsen is cruciaal voor de toepassing ervan in de gezondheidszorg. Uit een recent onderzoek blijkt dat de perceptie van het nut en gebruiksgemak van deze “digitale therapieën” (DTx) een positieve invloed heeft op de inburgering ervan.
OpenAI zet een nieuwe stap voorwaarts op het gebied van artificiële intelligentie met de lancering van GPT-4o (“o” voor “omni”). Dit innovatieve model is ontworpen voor natuurlijke en veel soepelere interactie tussen mensen en computers, waarbij een combinatie van inputs - tekst, audio, beeld en video - wordt geaccepteerd en outputs in tekst, audio en beeld worden gegenereerd.
Ter gelegenheid van de Wereld Multiple Sclerose Dag op 30 mei biedt het Hôpital de la Citadelle in Luik een innovatief initiatief aan om het bewustzijn te verhogen van de dagelijkse uitdagingen waarmee patiënten die aan deze ziekte lijden, geconfronteerd worden. Op donderdag 30 mei, van 9 tot 14 uur, kunnen professionals uit de gezondheidszorg en het publiek experimenteren met virtual reality en haptische handschoenen om een beter inzicht te krijgen in de symptomen en beperkingen die MS veroorzaakt.
De Franse farmareus Sanofi gaat samenwerken met ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI en het Amerikaanse biotechbedrijf Formation Bio om het gebruik van artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) bij de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.
Majeure depressie (MD) is een wereldwijd probleem vanwege de toenemende prevalentie. Ondanks de identificatie van talrijke evidence-based psychotherapieën voor de behandeling van MD, zijn er veel belemmeringen voor de toegang van patiënten tot deze behandelingen. Virtual Reality (VR) is al gebruikt als therapeutisch hulpmiddel voor verschillende psychische aandoeningen, maar er zijn maar weinig onderzoeken die het klinisch gebruik ervan bij de behandeling van MD hebben onderzocht.
In de nieuwste uitgave van Nature Medicine wordt een toekomstbeeld geschetst waarin artificiële intelligentie (AI) de operatiekamers progressief transformeert. Het artikel beschrijft hoe technologische vooruitgang, waaronder AI, een revolutie teweeg kan brengen in de chirurgie door de nauwkeurigheid van procedures te verbeteren, het risico op complicaties te verkleinen en het herstel van de patiënt te optimaliseren.
We leven in een tijdperk waarin alles en iedereen ‘verbonden’ is (het internet der dingen). Ook de patiënt wordt een ‘verbonden object’ in een ecosysteem waarin big data en artificiële intelligentie een spectaculaire opgang maken.
Een vraag die zich opdringt sinds artificiële intelligentie iets meer dan een jaar geleden toegankelijk werd voor het grote publiek. Een team van Amerikaanse onderzoekers boog zich over dit fenomeen.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?