Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hopen met een interactieve tool en een bijhorende immuunatlas de zoektocht naar nieuwe immuuntherapieën voor de ziekte van Kahler te vergemakkelijken. Dat meldt VUB in een persbericht.
AZ Maria Middelares, i-mens, zorgcentrale Z-Plus en 4 andere ziekenhuizen testen samen een nieuwe aanpak om de zorg voor mensen met diabetes type 2 te verbeteren. Het gaat om een innovatieve aanpak waarbij de patiënt zelf de waarden meet met slimme technologie. Dankzij datadeling tussen ziekenhuis, zorgcentrale en thuiszorg wordt er gedetecteerd wanneer welke zorgverlener nodig is. Het resultaat? De juiste zorg op het juiste moment en op de juiste plaats.
Als antwoord op de toenemende druk op de spoedgevallendiensten in België hebben drie Belgische onderzoekers de eerste nationale barometer opgesteld over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in de spoedeisende zorg. Het project, geleid door mevrouw Valentine Péters, dr. Allison Gilbert en prof. Giovanni Briganti, werpt een licht op de percepties, verwachtingen en angsten van spoedgevallendiensten met betrekking tot deze technologie.
"Artificiële intelligentie (AI) zal een essentieel onderdeel worden van onze dagelijkse medische praktijk, of we dat nu willen of niet." Voor professor Patrick Van De Voorde, specialist in urgentiegeneeskunde aan de Universiteit Gent (UGent) en voorzitter van de Belgian Society of Emergency and Disaster Medicine (BeSEDiM), is het cruciaal om de huidige percepties en het werkelijke gebruik van AI in de urgentiegeneeskunde te onderzoeken.
Midden september heeft een Spaanse chirurg met succes een deel van een nier verwijderd met behulp van telechirurgie. Vanuit Bordeaux bestuurde hij een chirurgische robot in een ziekenhuis in Peking. Ondanks een afstand van meer dan 8000 km tussen de chirurg en zijn patiënt, werd de operatie met indrukwekkende precisie uitgevoerd, waarbij het tijdsverschil tussen de commando's en bewegingen van de robot voor het menselijk oog onmerkbaar was.
Het CHU de Liège heeft een nieuwe gratis applicatie ontwikkeld om het risico op kanker te berekenen, zo kondigde het ziekenhuis aan. De applicatie maakt mensen ook bewust van preventiefactoren.
Mensen met diabetes type 2 hebben stemkarakteristieken die kunnen worden gedetecteerd met behulp van artificiële intelligentie. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op het EASD 2024-congres maakt de weg vrij voor een snelle, niet-invasieve screening op basis van een eenvoudige stemopname.
In een recent onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Emergency Medicine, werd gekeken hoe artificiële intelligentie (AI) zich verhoudt tot specialisten in cardiologie en spoedeisende geneeskunde als het gaat om het interpreteren van elektrocardiogrammen (ecg's).
Neuralink, een bedrijf dat is opgericht door Elon Musk, heeft onlangs van de Food and Drug Administration (FDA) het label “baanbrekend apparaat” gekregen voor zijn Blindsight-implantaat. Dit implantaat, ontworpen om blinde mensen hun gezichtsvermogen terug te geven, heeft zowel hoop als scepsis gewekt in de wetenschappelijke gemeenschap.
Apple heeft zopas goedkeuring gekregen van de FDA voor een nieuwe functie op de Apple Watch die ademhalingsstoornissen in verband met slaapapneu kan detecteren. Deze klinisch geteste innovatie versterkt de positie van Apple op het gebied van connected health.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?