België is gestegen naar de top van de Europese Unie als het gaat om e-health, dit volgens een studie opgesteld voor de Europese Commissie getiteld “Study on eHealth Indicators for the Digital Decade 2024”. Met een indrukwekkende score van 100% wordt België nu beschouwd als het meest mature land op het vlak van e-health onder de 27 EU-lidstaten.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de applicatie van het Limburgse bedrijf FibriCheck goedgekeurd. Met de FibriCheck-app kunnen hartritmestoornissen op een eenvoudige manier gemeten worden via de smartphone en gedeeld worden met de behandelende artsen. Dankzij de goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond kan FibriCheck nu ook gebruikt worden in de Verenigde Staten.
Dit initiatief, dat het “Strategic partners’ initiative for data and digital health” wordt genoemd, brengt de 53 lidstaten van de Europese regio van de WHO samen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, evenals verschillende spelers in de digitale gezondheidssector.
De integratie van artificiële intelligentie in de geneeskunde roept cruciale vragen op over de plaats van de mens in de arts-patiëntrelatie. Aan de hand van het verhaal van een aangrijpend consult verkent prof. Giovanni Briganti de grenzen en mogelijke gevaren van overmatige automatisering in de gezondheidszorg. De analogie met Jormungandr, de Midgaardslang uit de Noorse mythologie, onderstreept de noodzaak om te behouden wat onvervreemdbaar is in de medische praktijk.
Een nieuw ontwikkeld artificiële intelligentie-model kan eetbuien en bingedrinken van patiënten met boulimia nervosa en een alcoholgebruikstoornis helpen voorspellen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine, zo heeft KU Leuven, dat aan de studie meewerkte, bekendgemaakt.
Het laatste rapport van Recip-e benadrukt het belang van de PARIS-applicatie in het huidige medische landschap. Deze applicatie onderscheidt zich door zijn vermogen om voorschrijvers in staat te stellen elektronische recepten aan te maken in situaties waarin toegang tot het dossier van de patiënt onmogelijk is.
Recip-e heeft zijn jaarverslag voor 2023 gepubliceerd, een jaar rijk aan technologische ontwikkelingen en vruchtbare samenwerkingen. Het document, dat nu beschikbaar is op de website, geeft een gedetailleerd overzicht van de prestaties van de organisatie op het gebied van elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen.
Een recent onderzoek toont aan dat artificiële intelligentie, via GPT-4, fouten in radiologierapporten kan detecteren met een nauwkeurigheid die dicht in de buurt komt van die van ervaren radiologen. Van de 200 geanalyseerde rapporten liet GPT-4 vergelijkbare prestaties zien, terwijl het sneller en zuiniger was.
De Franse start-up Quantiq heeft een innovatieve technologie ontwikkeld die van elke camera, webcam of smartphone een medisch apparaat maakt dat op afstand de vitale functies van een patiënt kan meten. Met behulp van een 30 seconden durende video van het gezicht kan deze technologie de ademhalingsfrequentie, hartslag, hartvariabiliteit, stress en hartcoherentie meten met behulp van fotoplethysmografie.
Onder de begeleiding van Prof. Kevin De Pauw ontwikkelde onderzoeker Arnau Dillen van de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een Brain-Computer Interface (BCI), waarbij een robotarm wordt aangestuurd door het brein. Dit innovatieve project werd mogelijk door de samenwerking van MFYS en het Brubotics consortium van de VUB met het ETIS laboratorium van de Université Paris-Cergy, in het kader van het EUTOPIA netwerk.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?