Duitse apotheker wegens vervalste kankermedicijnen twaalf jaar de cel in

Een Duitse apotheker uit het Ruhrgebied is wegens vervalste kankermedicijnen veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf in een van de grootste medische schandalen van de afgelopen jaren in Duitsland. Volgens de rechtbank in Essen had de 48-jarige pillendraaier jarenlang vitale geneesmiddelen aan zijn patiënten verstrekt om zijn luxueuze levensstijl te financieren. De man uit Bottrop kreeg vrijdag ook een levenslang beroepsverbod opgelegd.

De farmaceut wilde tijdens het proces geen commentaar kwijt over zijn daden. Het vonnis baseerde zich op de schending van de wetgeving op geneesmiddelen en fraude. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de ondergedoseerde chemotherapieën voor de patiënten zijn. Het proces bracht daar geen uitsluitsel over.

In de apotheek werden volgens het vonnis individueel bereide infusie-oplossingen vervaardigd, waarvan "de verminderde kwaliteit niet onbelangrijk was". De rechters berekenden dat de schade voor de ziekenkassen op 17 miljoen euro zou uitkomen. De stata vordert de illegale winsten terug.

"We zijn ervan overtuigd dat niet minder dan 14.500 geneesmiddelen tussen 2012 en 2016 ondergedoseerd waren", zei rechter Johannes Hidding. Dat is het resultaat van een een vergelijking tussen gekochte en gefactureerde geneesmiddelen. Bovendien gaan de rechters uit van ernstige schendingen van de hygiëne. De beklaagde zou herhaaldelijk gezien zijn wanneer hij het lab binnenstapte in gewone kledij. "Hygiëne is voor kankerpatiënten met een verzwakt immuunsysteem van levensbelang", klinkt het in het vonnis.

De beschuldigde heeft financieel veel baat gehad van zijn misdrijven. "Hij handelde uit hebzucht, " zei Hidding. "Luxegoederen speelden een grote rol in zijn leven".

De 48-jarige apotheker werd op 29 november 2016 gearresteerd en zit sindsdien onafgebroken in voorlopige hechtenis. Tijdens een huiszoeking in de apotheek in Bottrop waren eerder ondergedoseerde infucie-oplossingen in beslag genomen, die klaar voor aflevering stonden.

Twee medewerkers van de apotheek hadden het schandaal aan het licht gebracht. Voor hun onthullingen kregen ze in 2017 de Duitse klokkenluidersprijs. Die prijs gaat naar mensen die risico's nemen om wantoestanden aan te kaarten die tijdens hun werkzaamheden zijn opgevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.