Alle 18 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie op vraag van de regering heeft besteld, zijn in ons land aangekomen. Vijftig militaire transportvoertuigen hebben maandag het kwartier van Peutie verlaten met stoffen mondmaskers in de laadruimte. De uiteindelijke verdeling gebeurt via de apotheken, waar vanaf volgende week maandag de 75-plussers als eersten hun exemplaar kunnen afhalen.
Op vraag van de overheid bestelde Defensie 18 miljoen stoffen mondmaskers voor de Belgische bevolking. Defensie ging daarvoor in zee met Tweeds & Cottons uit Gent en het Luxemburgse Avrox. De maskers zijn intussen allemaal aangekomen. Maandag verlieten al vijftig transportvoertuigen met mondmaskers het kwartier van Peutie, vandaag rijden nog eens 14 voertuigen uit.
"Defensie is de enige organisatie in België die snel veel mensen, die goed getraind zijn, kan mobiliseren", aldus generaal Marc Compernol, de chef Defensie (CHOD), tijdens een persconferentie over de maskers in het kwartier van Peutie. "We hebben op heel korte tijd gereageerd op de vraag die ons is gesteld door de regering."
Kolonel Geert Bouchez, verantwoordelijk voor het materieel beheer, legde uit dat meer dan 160 firma's de kans hadden hun product voor te stellen. Aan 41 firma's werd gevraagd een offerte in te dienen en dertig deden dat ook. Uiteindelijk werd op 5 mei het contract getekend met de twee leveranciers. "Nu zijn alle 18 miljoen maskers geleverd", aldus Bouchez.
"Iedereen weet dat er een vertraging was in de levering van Avrox", zei hij nog. Door de vertraging loopt die firma dan ook een boete op, "in feite een vorm van korting op de factuur", aldus Bouchez.
Het financieel verlies voor Avrox bedraagt 5,5 miljoen euro. De prijs per masker daalt daardoor van 2,5 euro naar 2,13 euro. Tweeds & Cottons leverde wel op tijd. De eenheidsprijs daar bedraagt 2,5 euro. "De firma's hebben unilateraal alle financiële risico's gedragen", zei Bouchez nog. Hij benadrukte ook dat Defensie duidelijk stelde geen voorschot te willen betalen op de maskers.
In totaal zal Defensie 12 miljoen mondmaskers vervoeren. Die gaan eerst naar 28 depots van groothandelaars-verdelers en vervolgens naar de ongeveer 4.800 apotheken in het land. "Defensie opteerde om te verdelen via het bestaande apothekennetwerk", aldus luitenant-kolonel Katrien D'Hert, chef operationele logistiek. De maskers gaan via "64 containertransporten naar 28 groothandelaars-verdelers en zo naar de apotheken". Die zijn makkelijk bereikbaar, het contact is laagdrempelig en het personeel is wetenschappelijk geschoold, zei ze.
"We zijn verheugd dat Defensie voor de apotheken heeft gekozen", aldus Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Ook hij wees op de goede verspreiding van de apotheken en op de vertrouwensband tussen apotheker en patiënt. "De middelen zijn maar zo goed als de wijze waarop je ze gebruikt. Daarom is het belangrijk dat een goede uitleg wordt gegeven. Apothekers kunnen hun advies op maat aanpassen."
Vanaf maandag 15 juni kan elke burger daar dan een masker ophalen. Om dat op een ordentelijke manier te laten verlopen en een toevloed te vermijden, is een spreiding over 10 dagen volgens leeftijd uitgewerkt. De oudste en meest kwetsbare bevolking krijgt daarbij voorrang. Wie geboren is in 1945 of eerder (75-plussers), kan zo op maandag 15 juni al een masker ophalen. Elke dag komt daar een jongere leeftijdsgroep bij en vanaf 26 juni kan iedereen het masker oppikken. "Wie met een voorschrift voor iets anders bij de apotheker komt, krijgt uiteraard zijn of haar masker mee", aldus Zwaenepoel.
Generaal Compernol wees nog eens op de capaciteit van Defensie om in actie te schieten indien nodig. "De crisis is een les voor ons land in weerbaarheid", zei hij. "Het toont aan dat we moeten blijven investeren in Defensie en zijn capaciteiten. Het staat immers vast dat er nog een crisis zal komen." Volgens de CHOD kan Defensie ook een rol spelen in de economische relance. Hij wees daarvoor onder meer op de vele vacatures bij het leger.