"BIG against breast cancer" blaast 20 kaarsjes uit

"BIG against breast cancer", een internationale vereniging van vorsers die remedies tegen borstkanker zoeken, viert dit jaar haar 20-jarige bestaan. Een gelegenheid voor de vereniging om in aanwezigheid van koningin Mathilde, haar erevoorzitter, het afgelegde parcours en de uitdagingen van de toekomst te schetsen.

Volgens de jongste cijfers was borstkanker in 2018 de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (24%), met 2,1 miljoen diagnoses en 627.000 overlijdens (72 overlijdens per uur) in de wereld en 98.755 in Europa. Het is de kanker die het meest doodt in absolute cijfers.

De frequentie van borstkanker is het hoogst in ontwikkelde gebieden (Europa met 404.920 gevallen, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland) en België is wereldrecordhouder met 188 gevallen per 100.000 vrouwen.

Wel daalt de sterfte dankzij onderzoek en meer gepersonaliseerde behandelingen. Het internationale netwerk BIG (Breast International Group), dat aanwezig is in een 50-tal landen op de zes continenten en zijn zetel in Brussel heeft, speelt ook een rol in deze positieve spiraal. Vandaag lopen meer dan 30 klinische studies en verscheidene onderzoeksprogramma's onder de vlag van BIG.

De vereniging werd in 1999 gelanceerd. "In de jaren 90 was het onderzoek naar kanker in Europa erg versnipperd. Universiteitsteams voerden talloze vergelijkbare studies uit zonder met elkaar te communiceren om de samenwerking te vergemakkelijken. (...) Zo is het idee ontstaan om de inspanningen onderling te verdelen en een alliantie van internationale vorsers te creëren", schetste Martine Piccart, oncologe bij het Jules Bordet Instituut en mede-oprichter van de vzw BIG.

Vandaag spitst de vereniging haar werkzaamheden toe op groepen van patiënten met specifieke genetische mutaties om steeds persoonlijkere en preciezere behandelingen te ontwikkelen. De vorsers verzamelen ook biologische stalen in de hoop de biologie van de tumoren over enkele jaren beter te begrijpen.

BIG heeft tussen 2012 en 2018 97 miljoen euro geïnvesteerd in de strijd tegen borstkanker

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.