Uniek loket moet aanvraag van rolstoel in Brussel vergemakkelijken

In Brussel kunnen rolstoelen en andere mobiliteitshulpmiddelen weldra via een uniek loket aangevraagd worden. De Vlaamse regering keurde hiervoor een samenwerkingsakkoord goed met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), die allen bevoegd zijn voor mobiliteitshulpmiddelen.

Dankzij het samenwerkingsakkoord zal er voor de inwoners van het Brussels gewest vanaf 1 januari 2019 duidelijkheid komen over hoe zij een aanvraag voor een mobiliteitshulpmiddel vlot kunnen afhandelen.

"De uitvoering van de zesde staatshervorming in Brussel houdt uitdagingen, maar ook opportuniteiten in. Door dit samenwerkingsakkoord zorgen we ervoor dat de inwoners van Brussel die een rolstoel nodig hebben kunnen rekenen op een goede dienstverlening", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Brusselaars die vandaag een groot hulpmiddel willen aanvragen, moeten zich richten tot hun ziekenfonds, maar voor de aanvraag van een tweede rolstoel moeten ze terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of PHARE, de Franstalige tegenhanger. Met het samenwerkingsakkoord krijgen inwoners aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming de mogelijkheid om zich te richten tot hun zorgkas als uniek loket. Wie niet aangesloten is, kan terecht bij het loket van de GGC. Door het samenwerkingsakkoord en de gegevensuitwisseling wordt de last voor de aanvrager minder groot.

"Zo hoort dat. Het is niet omdat Brussel institutioneel gezien complex in mekaar steekt, dat de dienstverlening voor burgers ook complex hoeft te zijn", stelt Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid bevoegd voor Gezondheid en Welzijn Bianca Debaets (CD&V).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.