Wellicht meerderheid in Kamer voor versoepeling abortuswet

De werkgroep die verschillende partijen hebben opgericht rond een mogelijke wijziging aan de abortuswettgeving legt de laatste hand aan een gezamenlijke voorstel. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI hopen woensdag amendementen neer te leggen in de Kamercommissie Justitie.

Samen halen de betrokken partijen een ruime meerderheid in de Kamer (90/150 zeteks). Maar het is natuurlijk niet zeker dat iedereen voor het volledige voorstel stemt. Anderzijds kunnen ook leden van andere partijen steun verlenen.

Verschillende fracties in de Kamer hebben voorstellen in om abortus volledig uit de strafwet te halen, de termijn waarbinnen de zwangerschapsafbreking mag gebeuren te verlengen en de wachttijd van zes dagen te verkorten. Er zou unanimiteit zijn over de termijn: die zou uitgebreid worden tot 18 weken en de bedenktijd zou verkort worden tot 48 uur.

Over andere zaken, zoals over het behoud van de strafsancties is er wel verdeeldheid bij de Vlaamse partijen en bij de MR, waar de fractieleden overigens vrij mogen stemmen. Om verschillend stemgedrag mogelijk te maken, zou het voorstel in drie stukken worden opgedeeld. "We willen dat wat voor ons het belangrijkste is, de uitbreiding van het huidige kader, niet in gevaar brengen", zegt Ecolo-Kamerlid Sarah Schlitz.

"We zoeken een zo breed mogelijke steun. We hebben een onverhoopte window of opportunity. We moeten ervan gebruik maken om ervoor te zorgen dat vrijwillige zwangerschapsonderbreking als een medische daad wordt beschouwd en niet langer als een taboe waarmee de vrouw geculpabiliseerd wordt", zegt Eliane Tillieux (PS).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.