Vlaamse geneeskundestudenten distantiëren zich van Franstaligen

Daar waar de Franstalige geneeskundestudenten zich zeer strijdlustig en actiebereid opstellen na de besparingen van Maggie De Block, valt langs Vlaamse zijde een heel ander geluid te horen. De Vlamingen noemen de reactie van de Franstaligen zelfs 'populistisch' en roepen hen op tot 'bezinning'.

Het valt niet mee om dezer dagen de hard blokkende geneeskundestudenten een reactie te ontlokken op de politieke evolutie (besparingen en dossier numerus clausus/fixus), maar het VGSO stuurde De Specialist toch een reactie toe.

En die liegt er niet om. De Franstalige studenten waarschuwen voor een 'geneeskunde met twee snelheden' en er zullen 'mogelijk doden vallen als we richting Amerikaans systeem evolueren'. De Vlamingen vinden dat ze iets te fors van stapel lopen en drukken hen op de inconsequenties van hun houding tegenover de numerus clausus/fixus.

Populistisch

VGSO-voorzitter Mathias Claeys (foto) vertolkt het standpunt van het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg: "Als Vlaamse studenten geneeskunde vinden we de vergelijking met de VS een populistische vergelijking waar we gelukkig nog ver van af staan: nergens is er sprake van een geneeskunde met twee snelheden met een private (goede) zorg en een openbare zorg die weinig toegankelijk is. Verder heeft men overal in Europa te maken met een numerus fixus of clausus". 

Voor de VGSO is de reactie van hun Franstalige collega's, verenigd in de CIUM, overtrokken: "Ofwel is iedereen fout bezig is en glijdt iedereen af naar een Amerikaans systeem (wat dat dan ook moge zijn) ofwel dringt zich een bezinning over de situatie op bij CIUM."

Tot slot wijst Claeys er nog op "dat men aan Franstalige zijde nog steeds geen antwoord kan bieden op het feit de artsendensiteit (op basis van FTE's) conform het gemiddelde van de OESO ligt. Als er dan al tekorten zijn, dienen die aangepakt te worden door de gemeenschappen die de subquota bepalen en moet men niet kijken naar de federale overheid." Een niet mis te verstane sneer naar de lakse houding van de Franstaligen voor de invoering van het toelatingsexamen.

>Lees ook Open brief aan de president van het VGSO

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.