Vergoeding medisch experiment niet belastbaar, wel aftrekbaar

De onkostenvergoeding voor deelnemers aan een medisch experiment is niet belastbaar, wel aftrekbaar. Dat meldt advocaat Didier Van Laere.

"Voor klinische studies - waar bijvoorbeeld de werking van een nieuw geneesmiddel getest wordt - vragen farmaceutische bedrijven meestal vrijwilligers. De proefpersonen worden dus niet formeel betaald maar krijgen wel een onkostenvergoeding. Dat kan ook in de vorm van een klein cadeau zoals een geschenkbon van bijvoorbeeld 50 euro per sessie", aldus Van Laere. "Een dergelijke onkostenvergoeding is niet belastbaar in hoofde van de vrijwilligers. Deelname aan een klinisch onderzoek is immers geen beroepsactiviteit. Er hoeven dan ook geen fiscale fiches opgemaakt te worden. Er is ook geen sprake van een divers inkomen. Voor de firma die het onderzoek organiseert, vormen de bedragen van de onkostenvergoedingen wel aftrekbare beroepskosten. Dat oordeelt de rulingcommissie in een concreet geval", aldus nog Van Laere.

Didier Van Laere is advocaat-vennoot bij De Broeck Van Laere & Partners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.