Tariefonzekerheid kinesisten duurt zeker nog tot 6 februari

De tariefonzekerheid bij de kinesitherapeuten blijft zeker nog tot 6 februari voortduren. Maandagmorgen werd een conventietekst voor de kinesisten voorgesteld op het Verzekeringscomité van het Riziv. Voor de goedkeuring was een tweederde meerderheid nodig, maar die was er niet. De tekst werd verworpen.

"We vragen aan de de kinesisten om de richttarieven van 25 euro ( in plaats van 22,26) voor een kabinetsbehandeling te hanteren en 27 euro (in plaats van 22,65) voor een huisbezoek", zegt Peter Bruynooghe, de voorzitter van de beroepsvereniging van kinesitherapeuten Axxon. De verhoging moet de patiënt uit eigen zak betalen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet bij monde van haar kabinetschef op het Verzekeringscomité weten, dat ze geen geld heeft om op de eisen van de kinesisten (er zijn er zo'n 22.000 in ons land) in te gaan. Die klagen de onderfinanciering aan en eisen een hoger honorarium en een behoorlijke verplaatsingsvergoeding.

De conventietekst zal op 6 februari weer op het Verzekeringscomité behandeld worden. Dan volstaat een helft-plus-één-meerderheid om hem goed te keuren.

Volgende dinsdag is opnieuw overleg in de Overeenkomstencommissie Kinesitherapeuten-Ziekenfondsen gepland. "We kunnen alleen maar hopen dat er toch nog iets op tafel komt", aldus Bruynooghe.

"Er bleek maandagvoormiddag een meerderheid te zijn voor de conventietekst, maar geen tweederde meerderheid", zegt Els Cleemput, de woordvoerster van minister De Block van haar kant. "Het overleg krijgt nu maximaal alle kansen en betrokken partijen gaan verder praten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.