Syndicaal huisartsenfront: "Overlegcomité laat huisartsen stikken: laatste kans!"

"Na een zoveelste keer aan de noodrem te trekken, hadden we toch gehoopt dat het Overlegcomité nu drastische maatregelen ging nemen om de druk op de huisartsgeneeskunde te verminderen", luidt het. Dat betekent de druk van het testen en tracen weghalen bij de huisartsen. Niet talmen door alles door te schuiven naar het zwakke IMC, dat nog één kans krijgt morgen, luidt de onverholen waarschuwing.

"Tot vervelens toe hebben we erop gehamerd dat een wijziging van de teststrategie absoluut noodzakelijk is om de druk van het testen en tracen bij de huisartsen weg te halen, zodat zij terug hun rol kunnen opnemen in de zorg voor de zieke patiënt. Tot onze ontsteltenis moeten we vaststellen dat de beslissingen hierover naar het IMC worden doorgestuurd."

"Hetzelfde IMC dat in de voorbije weken nooit thuis gaf en, ondanks eindeloze discussies, geen letter aan de teststrategie heeft gewijzigd. Laat ons zeggen dat we weinig vertrouwen hebben in morgen. Het is nu meer dan duidelijk: de huisartsgeneeskunde, de basis van de geneeskundige zorg, is voor de politiek van geen tel!"

"Men laat liever meer dan 10.000 hoogopgeleide artsen zich bezighouden met testen af te nemen, codes te produceren en attesten uit te schrijven, dan hen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid: de zorg voor de zieke patiënt (COVID of niet-COVID) opnemen."

Laatste kans

"Onze smeekbede om eindelijk terug huisarts te mogen zijn, om de collega’s van de tweede lijn te kunnen helpen door een goede triage te doen, door patiënten die niet noodzakelijk naar het ziekenhuis zouden moeten op een excellente manier thuis te behandelen, wordt gewoonweg genegeerd. Het IMC is morgen echt het IMC van de laatste kans."

Pakket maatregelen

"Wij hebben een pakket maatregelen uitgewerkt (een test-algoritme, red.) en voorgelegd aan de verschillende kabinetten om de teststrategie grondig te wijzigen en om de huisartsen eindelijk te ontlasten. Als de negen ministers van Volksgezondheid morgen nog enig respect voor de huisartsen hebben, dan keuren zij het uitgewerkte voorstel zonder aarzeling goed. Zo niet, bewijzen ze dat de huisartsgeneeskunde voor hen van geen belang meer is."

Ondertekenaars in naam van het huisartsenfront:

ABSYM-BVAS: Dr. Luc Herry, Dr. Jos Vanhoof, Dr. Marc Moens

KARTEL: Dr. Thomas Gevaert, Dr. Michel Creemers, Dr. Paul De Munck

Domus Medica: Dr. Roel Van Giel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.