Studies geneeskunde Franse gemeenschap - Marcourt "verbijsterd" door "slechte wil" van De Block

Minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS) verwerpt de kritiek van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op het aantal studenten dat geslaagd is voor het ingangsexamen geneeskunde. "Ik ben verbijsterd door de slechte wil die minister De Block opnieuw aan de dag legt in dit dossier", zegt Marcourt.

"Ik herinner eraan dat het federale niveau eiste dat de proef die we hadden ingevoerd (na het eerste jaar geneeskunde) zou worden omgevormd tot een ingangsexamen", aldus Marcourt. "Dit alles is een gevolg van het feit dat het federale niveau de eigen federale regels niet heeft gerespecteerd". Hij is ervan overtuigd dat enkel de proef die in de Franse gemeenschap bestond, het toelaat een vast aantal studenten geneeskunde te bepalen.

Het resultaat van het ingangsexamen betekent dat 1.138 kandidaten hun studies mogen aanvatten, voor iets minder dan 600 attesten binnen zes jaar. Marcourt ziet daarin het bewijs dat het ingangsexamen geen verdoken proef is, zoals hier en daar werd geopperd. "We manipuleren de cijfers dus niet". Hij bedankt ook het kwaliteitsvolle werk van de jury die de vragen opstelde, en die in volledige onafhankelijkheid werkt. "Het zou er nog aan mankeren dat ik zaken opleg...", aldus de PS-minister.

Het echte probleem waar minister De Block werk van moet maken, is voor Marcourt het tekort aan artsen in Wallonië en Brussel. "Ze houdt echt geen rekening met de noden op het terrein. Ik nodig haar echt uit zich door het Franse voorbeeld te laten inspireren", aldus Marcourt, die verwijst naar de beslissing van onze zuiderburen om een eind te maken aan de contingentering van het aantal artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.