"Stijging 20% pancreasingrepen sinds centralisatie pancreaschirurgie" (UZ Gent)

De dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde van het UZ Gent voerde het afgelopen jaar meer dan 120 pancreasingrepen uit. Dat is een stijging met 20 procent. 'We danken die stijging vooral aan de goede samenwerking binnen de conventie voor complexe chirurgie', zegt diensthoofd prof. dr. Frederik Berrevoet.

Sinds 1 juli 2019 centraliseert de overheid complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker in ziekenhuizen die minstens 20 ingrepen per jaar uitvoeren. Uit cijfers van het Kankerregister blijkt dat de overlevingskansen in die centra hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Zowel voor pancreaschirurgie als voor slokdarmchirurgie kreeg het UZ Gent van het Riziv een erkenning in de nieuwe conventie.

Samenwerking met perifere ziekenhuizen

Complexe pancreaschirurgie vraagt om een gestroomlijnde multidisciplinaire aanpak. De dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde van het UZ Gent beschikt over een grote expertise en werkt nauw samen met verschillende perifere ziekenhuizen.

Zoals de conventie bepaalt, vinden alle operaties aan de pancreas plaats in het UZ Gent. Partnerziekenhuizen verwijzen hun patiënten voor de ingreep dan ook door naar het UZ Gent. Dat verklaart voor een groot deel de stijging tot meer dan 120 ingrepen.

De diagnostiek, de eventuele voor- en nabehandeling gebeuren in het verwijzende perifere centrum. Alle partners respecteren hierbij de vrije keuze van de patiënt. Via wekelijkse multidisciplinaire teambesprekingen wordt het volledige beleid voor een patiënt besproken.

Kwaliteitsmonitoring

Het Riziv zal het effect van de conventie op de kwaliteit van de chirurgie monitoren.

'Het is nog te vroeg om te besluiten dat de conventie een positieve impact heeft op het aantal complicaties en het langetermijnresultaat', zegt prof. Berrevoet. 'Maar meerdere patiënten uit de partnerziekenhuizen leken voorheen niet meer in aanmerking te komen voor een pancreasingreep. Na de multidisciplinaire besprekingen hebben we hen toch met succes kunnen opereren.'

'De conventie is dus een goede zaak voor de patiënt en voor de samenwerkende ziekenhuizen', besluit prof. Berrevoet. 'De patiënt kan rekenen op een efficiënt aanbod van kwalitatieve zorg zonder lange wachtlijsten. Ook het prijskaartje vermindert doordat herhalingen van onderzoeken worden vermeden.'

> Lees ook: overeenkomsten goedgekeurd met gespecialiseerde centra

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.