"Steeds meer haio's stappen eruit door papierwinkel"

Deze week is het zover: op  zaterdag 26 maart organiseert Jong Domus een inspirerend congres: de ‘Dag van de Jonge Huisarts’: Huisarts 2030. Wat denkt de huidige voorzitter van Jong Domus, Sophie Van Steenbergen, over de toekomst van het beroep? "De administratieve overlast blijft me voorsprong frustratiefactor nummer één", zegt ze.

"Ons congres is bestemd voor jonge huisartsen maar ook voor alle artsen jong van geest", licht ze toe. Het programma is veelbelovend met onder meer een keynote van dr. Sam Proesmans en minister Vandenbroucke (al blijft diens aanwezigheid onzeker door het geplande begrotingssconclaaf die dag).

Wat de administratieve overlast betreft, was Jong Domus zeker gecharmeerd door de recente ludieke actie in Nederland waarover MediSfeer berichtte. Daarin sloegen de huisartsen ludiek terug naar de papierwinkel boven de Moerdijk. Ze trakteerden de 'ambetantenaren' op een koekje van eigen deeg want ze mochten zelf een formulier invullen alvorens ze recht hadden op een onnodig formulier van de huisarts.

"Een grappig document", lacht Sophie. "Maar als actiemiddel vond de stuurgroep Kafka het niet ideaal omdat de patiënt zelf, die het formulier moet krijgen, er de dupe van kan worden. Toch sluiten en een gelijkaardige actie niet uit. We zien ook wel wat zitten in de actie 'Paarse Krokodil', een echt begrip in Nederland dat de onredelijke bureaucratie heel tastbaar maakt.

"Almaar meer haio's stappen uit het beroep omdat ze afgeschrikt worden door de papierwinkel", stelt de voorzitter van Jong Domus vast. "We willen zelf zeker werken aan betere structuren, maar net het feit dat we overspoeld worden door administratie, houdt ons daarvan af."

Wat vindt Sophie Van Steenbergen van het voortdurende gesjacher met Rizivnummers onder de taalgrens? Moet minister Vandenbroucke niet voet bij stuk houden en de Franstaligen responsabiliseren zonder de spons te vegen over de talrijke inbreuken uit het verleden? "Ik vind het moeilijk om me daarover uit te spreken. De overlast wordt zeker niet opgelost door meer studenten toe te laten. We stellen gelukkig wel vast dat een stijgend aantal studenten voor huisartsgeneeskunde kiest. Het komt erop aan om het beroep blijvend te herwaarderen."

Daarnaast vindt ze persoonlijk dat de volgende tien jaar meer moet worden ingespeeld op preventie (met aangepaste financiering) en een betere relatie met de overheid, de maatschappij en de specialisten. "Ik ben voorstander van een gemengd financieringsmodel, het capuccinomodel." Ook de verpleegkundige in de huisartsenpraktijk moet een vaste waarde worden en naar verhoiuding gefinancierd worden. Daarnaast komt het erop aan om voldoende ruimte te creëren voor een evenwichtige work-lifebalans en efficiënter werken, meent Sophie. Het zijn slechts enkele ideeën die komen opborrelen, meer inspiratie is zeker gegarandeerd op de workshops aanstaande zaterdag. Er is ook een jobbeurs voorzien met als kernvraag wat er allemaal mogelijk is voor iemand met een huisartsenvorming.

Uiteraard hoort ook een interessant debat tot de geplogenheden. Ongetwijfeld komen bezoekers na deze lange en moeilijke periode weer vol energie terug van dit event.

 • Waar: Campus Drie Eiken, UA
 • Wanneer: zaterdag 26 maart
 • Wie: voor alle jonge (huis)artsen (ook in opleiding) en alle (huis)artsen die jong zijn van geest  Het debat is zeker ook interessant voor specialisten!
 • Nuttig om te weten: dit wordt een baby/kindvriendelijk congres. Er wordt een speciaal hoekje ingericht voor de jonge mama’s of papa's en hun baby’s en er wordt kinderopvang voorzien

Meer info vindt u hier.

> Jong Domus verzamelt frustraties

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan RENIER

  21 maart 2022

  Cappuccino model
  Werk life balans
  Efficiënter werken
  Volenergie terug van dit “ event “

  Stop de woorden ,
  Daden : nu.

  Als de Haio’s die nog moeten beginnen blijkbaar al gaan lopen , zoals we hier lezen,
  R/ overheid trekt uw blaffeturen open en schaf ballast af.
  De Sovjet-Unie plofte inelkaar onder de druk van paperasserij en wij krijgen hier gedurig rommel bij om te verwerken.

  Administrojka!
  Spassiba.