"De jonge huisarts, de toekomst" - Jong Domus verzamelt frustraties

Jong Domus merkt dat er meer en meer jonge artsen als vervangarts aan de slag gaan, maar toch is er voor hen geen enkele omkadering, luidt het. "Specifiek voor de vervangartsen willen we met Jong Domus jullie stem meer en beter vertegenwoordigen." Ook de frustraties over de extra gmd-premie van 20 euron, de afschaffing van de impulseopremie en andere onrechtvaardigheden wil Jong Domus aanpakken.

Sophie Van Steenbergen (foto) somt nog even het ongenoegen op: "Meermaals kregen we berichten met frustraties over de extra gmd-premie van 20 euro. Vele jonge artsen zijn uit de boot gevallen, ondanks het aanpassen van de periode." 

"Daarnaast werd de impulseopremie onverwacht afgeschaft, wat een grote impact heeft gehad op de startende huisartsen. Ook kregen Haio’s niet dezelfde financiële compensaties als de ASO’s in het ziekenhuis."

"Tot slot voelen ook vervangartsen niets van de compensatiemaatregelen, ondanks hun extra inzit tijdens het afgelopen jaar."

Het mag duidelijk zijn: de jonge huisartsen voelen vooral de financiële druk (de opstart van een nieuwe praktijk wat vaak met de nodige investeringen gepaard gaat, het opbouwen van een patiëntenbestand, weinig reserve), maar worden het minst erkend.  

Onrechtvaardigheidsgevoel

De huidige maatregelen wakkeren vooral een gevoel van onrechtvaardigheid aan. "Wij vinden als organisatie dat deze premies beter konden ingezet worden. Wij ijverden voor een structurele investering in de huisartsenpraktijk en de eerste lijn in plaats van een premie per arts."  

Via een gemeenschappelijke brief en overleg met de betrokken instanties wil Jong Domus de onrechtvaardigheid tegenover Haio's rechttrekken. Workshops (GP Meethinks) rondom ‘de Toekomst van de Huisarts’ moeten een en ander nog beter in kaart brengen.

"Specifiek voor de vervangartsen willen we in de toekomst met Jong Domus jullie stem meer en beter vertegenwoordigen. Daarvoor willen we een groepje van vervangartsen samenstellen als spreekbuis voor de hele groep." Wie zich geroepen voelt als vervangarts kan dat signaleren aan info@jongdomus.be. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc DEBO

    18 februari 2021

    Als oudere solo arts reageer ik eens op het artikel van de de financiële druk bij opstart van een praktijk en het wegvallen van de opstartpremie. Ik als solo arts ben ook gestart zonder kapitaal, bovendien kon mijn partner nog maar halftijds meer gaan werken want er bestonden nog geen oproepsystemen en doorschakelen bestond nog niet. Ikzelf heb sinds enkele jaren een advertentie geplaatst voor het overnemen van mijn praktijk geen kosten van overname en zeker van een goede start maar hier heb ik nog bijna geen reactie gekregen Nu vraag ik me af willen we het allemaal niet te gemakkelijk en waar gaan al die toelagen vandaan komen?