Psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden heeft eerste HIC-afdeling van Limburg

In het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden is maandag de eerste High Intensive Care (HIC) van Limburg geopend, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Door onder meer in één-op-éénbegeleiding te voorzien, kan er specifiek gewerkt worden rond het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen.

De HIC-unit biedt volwassenen tussen 18 en 65 jaar die geconfronteerd worden met een ernstige psychiatrische crisis een kortdurende en intensieve behandeling van maximaal drie weken.

De HIC richt zich op mensen die binnen het ziekenhuis nog niet gekend zijn of waarvan de problematiek niet helder is. Maximaal 24 patiënten met zelfdestructieve en ernstige suïcidale gedachten, en/of een risico op impulsief of agressief gedrag, kunnen er binnen een gesloten en veilige setting behandeld worden.

Daarnaast is er een Intensieve Care Unit (ICU) met vier bedden waar patiënten gedurende korte tijd, van enkele uren tot maximaal een paar dagen, één-op-éénbegeleiding kunnen krijgen. Daardoor kan er ook in ernstige crisismomenten ingezet worden op het zoveel mogelijk terugdringen van de toepassing van vrijheidsbeperkende (dwang)maatregelen.

"Vanuit het aanvoelen dat je een mens in nood niet alleen laat, willen we maximaal inzetten op nabijheid in het crisismoment", zegt Stan Vranken, het hoofd van de afdeling Vega, waar de HIC ligt.

"Vanuit het aanvoelen dat je een mens in nood niet alleen laat, willen we maximaal inzetten op nabijheid in het crisismoment", zegt Stan Vranken, het hoofd van de afdeling Vega, waar de HIC ligt. "Je mag een patiënt in crisis niet alleen laten, en daar heb je heel wat mensen voor nodig. Voordien vingen we die personen hier ook op, maar toen hadden we niet de mogelijkheid om één-op-één nabijheid te bieden. We kunnen dankzij die één-op-éénbegeleiding nu voorkomen dat mensen afgezonderd moeten worden."

De unit is een van de zes HIC's die de komende maanden in Vlaanderen van start zullen gaan. De realisatie van die HIC's is mogelijk gemaakt door de federale overheid, in afstemming met de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. "Wie een psychologische crisis doormaakt, heeft nood aan intensieve begeleiding", zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Dit initiatief past ook perfect binnen de hervorming van onze gezondheidszorg: laagdrempelige zorg voor iedereen en intensieve begeleiding voor mensen die daar nood aan hebben."

Asster bevriest 85 psychiatrische bedden - waardoor het personeel op andere manieren kan worden ingezet - voor de uitbouw van deze HIC Vega en van twee intensieve diensten (in de afdelingen Libra en Orion), en voor de versterking van de mobiele teams binnen Reling (het netwerk geestelijke gezondheidszorg van west-Limburg).

"Het geestelijk welbevinden en welzijn van onze mensen is belangrijk, maar we zien toch wel dat er toenemende problemen zijn. De mentale gezondheid van de Vlamingen is een van de grote uitdagingen voor de volgende jaren", zegt Vlaams minister Wouter Beke. "Daar proberen we laagdrempelig antwoorden op te geven, bijvoorbeeld voor mensen die met vragen zitten, maar ook de gespecialiseerde zorg is van ontzettend groot belang."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.