Prof. Dr. baron Marc Verstraete overleden

Vorige week, op 16 augustus, overleed de bekende Leuvense arts en hoogleraar Marc Verstraete op 93-jarige leeftijd.

Marc Verstraete werd geboren als zoon van de vrouwenarts Louis Verstraete en van Jeanne Coppin.

In 1951 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven tot doctor in de genees-, heel- en verloskunde, waarna hij zich specialiseerde in inwendige geneeskunde. Hij zette zijn studies verder aan de universiteiten van Bazel, Oxford en New York. Terug in Leuven stichtte hij in 1957 een laboratorium voor hematologisch onderzoek, toegespitst op hemostase, bloedstolling en trombolyse. Dat groeide uit tot het befaamde Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie.

Vanaf 1957 was hij opeenvolgend kliniekhoofd en diensthoofd voor de afdeling Bloedings- en Vaatziekten aan het Universitair Ziekenhuis. Door hem en zijn team werd voor het eerst aangetoond dat verstoppingen in slagaders verwijderd konden worden door het toedienen van een klonteroplossend middel. Daardoor werd het mogelijk om mensen met een hartinfarct te redden. Hij leverde nieuwe inzichten ziekte en ontwikkelingen op het gebied van bloedziekten zoals hemofilie en de ziekte van von Willebrand.

Verder nam hij mee het initiatief om de Vriendenkring voor hemofilielijders te stichten en hij bouwde het multidisciplinair centrum uit voor de behandeling van hemofilie en bloedziekten. Deze dienst kreeg, dankzij haar onderzoek, internationale uitstraling. Meer dan 250 buitenlandse onderzoekers uit de hele wereld waren actief in het lab en er werden meer dan 80 doctoraten verleend.

Hij hield de leerstoel Francqui aan de VUB en aan de Rijksuniversiteit Gent en was gasthoogleraar aan de Harvard Medical School.

Prof. Dr. Verstraete werd in 1996 in de erfelijke Belgische adel opgenomen, met de persoonlijke titel van baron. Zijn wapenspreuk luidt Finis in fine. Hij was lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde en was er voorzitter van. Hij was eredoctor van verschillende universiteiten.

In de loop van zijn carrière werd hij met talrijke prijzen en onderscheidingen bekroond, met als meest prestigieuze de vijfjaarlijkse staatsprijs voor biomedisch onderzoek.

De begrafenisplechtigheid voor Prof. Dr. Marc Verstraete vindt plaats op 24 augustus om 10.30u in het Groot Begijnhof in Leuven.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan DE CORTE

    24 augustus 2018

    Hij was een hoogst beminnelijk man. Hij coördineerde de buitenlandse stages voor de 6e -jaarstudenten. We mochten onze ervaringen komen vertellen op een zomeravond in zijn tuin. Condolenties aan de familie.