Wat denkt Belgische CEO Google van digitale transformatie?

Op de nieuwjaarsreceptie van IN4Care kwam de Belgische CEO van Google, Thierry Geerts, zijn visie voorstellen  op de digitale revolutie, ook als promotie van zijn boek ‘digitalis’. De verwachtingen waren hoog gespannen.

Artificiële intelligentie is de nieuwe technologiegolf die op ons afkomt, dat weten we intussen. Wat Google betreft, houdt dat in dat de zoekmachine evolueert naar onze persoonlijke assistent. In Nederland is dat meer en meer het geval, Vlaanderen zal volgen. Door de technologische ontwikkelkingen zal de toegang tot onze computer zo verder verbeteren.

Cloud computing voert de ceo hoog in het vaandel en door big data uit te spelen van Google kon India zo bijvoorbeeld diabetische retinopathie bij honderdduizenden in een vroeg stadium herkennen waardoor ze van blindheid gevrijwaard bleven.

Big data verzamelen, daarop is uiteraard iedereen uit en wel via patiënten die met allerhande sensoren data laten registreren, maar ook via de medische data van artsen. Alleen ligt dat in Europa iets moeilijker dan in de VS na de invoering van de GDPR. Er bestaat inderdaad nog zoiets als privacy… maar Geerts laat zich daardoor niet van de wijs brengen: “Als je gezondheidsproblemen hebt en je kunt die oplossen door apps je medische data te laten leveren, dan denk ik dat je snel bereid bent om dat te doen. We moeten alleen het goede gebruik garanderen.”

Niets dan pluspunten

Geerts ziet niets dan pluspunten bij de nieuwe evolutie: voor de burger die zijn gezondheid beter kan bewaken en voor de overheid die gezondheidszorg goedkoper kan maken. “Het is niet normaal dat ik vandaag als patiënt bij gezondheidsproblemen afhang van een of twee personen als een hele gemeenschap gegevens kan aanleveren die me mogelijk helpen.”

Thierry Geerts gaf tussendoor wel toe dat de recente evolutie ook haar negatieve kantjes heeft, maar veegde dat gemakshalve weg met een machtsargument: “Als wij hierin niet meestappen, zullen anderen het doen voor ons zoals in Silicon Valley.” Het mes op de keel dus.

De rol van Google zal zich toespitsen op cloud computing en artificiële intelligentie ontwikkelen via de aangeleverde datastorage. Op de rem gaan staan heeft geen zin maar er moet wel een cultuuromslag komen: “Het gaat ten gronde om een culturele revolutie, geen technologische. Collega’s zullen moeten samenwerken met hun voormalige concurrenten.”

Over de financiële impact werd zedig gezwegen, tenzij dan toen Geerts gevraagd werd om hierop te antwoorden: “Hoe kunnen Google en België beter samenwerken?” “Via cloudcomputing en onderzoek dat in de VS gebeurt samen met de farmaspelers daar, kunnen we vooruitgang boeken.” Dat lijkt wel sterk op eenrichtingsverkeer waarbij de voordelen voor het Oude Continent niet erg uit de verf komen. Ongetwijfeld stof voor een volgend debat. Tenzij dat verder wordt uitgeklaard in Geerts’ boek: Digitalis.

> Lees ook : Directeur Google België vraagt "de vooruitgang van de digitale revolutie te omarmen"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.