"Praktijkpremie gedeblokkeerd over zes tot acht weken”

Op de eerste medicomut van het nieuwe seizoen werd al een stevig rondje gebakkeleid over enkele vreemde vertragingsmaneuvers die de huisartsen de das dreigen om te doen. Denk onder meer aan de processie van Echternach voor de praktijkpremie.

Onder meer de Bvas loste daarover al een fel schot voor de boeg. Ook AADM had dat item mee op de agenda gezet bij de variapunten van deze medicomut.

De mist klaart nu toch op: de premie werd zonet goedgekeurd door Financiën en het dossier is vertrokken naar de Raad van State die het licht op groen moet zetten binnen de 30 dagen. “Dan is het nog wachten op de passage langs de ministerraad en de publicatie in het Staatsblad, dus ik schat dat we nog zes tot acht weken geduld moeten oefenen vooraleer de premie aangevraagd kan worden”, denkt Maaike Van Overloop (AADM).

Reinier Hueting (ASGB/Kartel) noemt het een schande dat deze premie die voor juni beschikbaart zou moeten zijn (premie van 2018!) op zijn vroegst ergens in november in orde komt.

Revalorisatie eerste patiëntcontact

De Bvas drong samen met het Kartel aan op de revalorisatie van een eerste patiëntcontact, of het nu een huisarts dan wel een specialist betreft. In principe neemt zo’n eerste contact immers meer tijd in beslag en is ze complexer dan een vervolgraadpleging.

Teleconsultatie terugbetalen

Het grootste syndicaat vroeg ook als enige dat men 25 euro zou kunnen aanrekenen voor een teleconsultatie. Een budgetneutrale operatie volgens voorzitter Philippe Devos als we afgaan op de ervaringen in Frankrijk waar 60.000 teleconsultaties werden terugbetaald en geen verschil in budget werd vastgesteld in vergelijking met de fysieke consulten. De teleconsultatie vervangt er een aantal standaardconsultaties. “Dit laatste voorstel is wellicht beter haalbaar dan de revalorisatie van een eerste patiëntcontact omdat hier wel extrakosten mee gemoeid zijn en dat dus langs het Verzekeringscomité moet passeren waar iedereen wel meer budget vraagt.”

De Bvas stelt wel een aantal voorwaarden: een arts mag geen teleconsultatie aanrekenen zonder een voorafgaande 'fysieke' consultatie met de patiënt. Alleen artsen met een Rizivnummer die hun praktijk uitoefenen op Belgisch grondgebied, komen in aanmerking.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luus DE SMET

    26 september 2019

    Er zijn nogal wat jonge artsen die rekenen op deze praktijkpremie om bv leningen af te betalen of de licenties te betalen van hun EMD.
    Er wordt van de huisarts een extra inspanning gevraagd om de praktijkpremie te bekomen.
    Het kan gewoon niet dat deze niet op tijd wordt uitgekeerd