Politie gebruikt stroomstootwapen tegen demente man

In een verpleeghuis in Rotterdam zette de politie tegen de regels in een stroomstootwapen in, om een demente bejaarde man in bedwang te krijgen. Kan dit?

Volgens het Nederlandse vakblad arts in spe gedroeg de de 73-jarige bewoner zich erg agressief en medicatie om hem tot rust te laten komen werkte niet. Hij had een tv vernield en wilde een raam kapotmaken met een stuk metaal. Door personeel ingeschakelde agenten troffen de man met bebloede handen aan en gebruikten een taser, omdat de inzet van bijvoorbeeld een politiehond of wapenstok averechts zou kunnen werken. Het incident gebeurde al op 7 juli.

Geen pepperspray

De agenten probeerden eerst tevergeefs op de man in te praten en de inzet van pepperspray was wegens de leeftijd van de man geen wettelijke optie. Na het taseren vingen de agenten de man op, legden hem op de grond en boeiden hem. Hij werd onderzocht door een arts en ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis, luidt het.

De demente man zat op een afdeling voor psychiatrische patiënten en een recent aangenomen wet verbiedt de inzet van een stroomstootwapen binnen GGZ-instellingen. Volgens de politie wist zowel de betrokken politieagent als het personeel dat niet. De familie van de man, de politie en de instelling zijn na het incident nog on speaking terms.

Reacties

De zorginstelling zegt de situatie te betreuren. ‘Hoe moeilijk soms ook, wij proberen altijd het gedrag van onze bewoners met dementie te begrijpen, te begeleiden en escalaties te voorkomen. We zijn in goed overleg met de familie over deze situatie.’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het zorgelijk dat er naar de taser is gegrepen. ‘Dit zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis. Er zijn situaties dat de verzorging echt met de handen in het haar zit, maar het gebruik van een taser gaat wel heel ver.'

Amnesty International is geschokt. Volgens een rapport van de organisatie kwam het in de V.S. tussen 2001 en 2012 tot meer dan 500 doden waarbij politieagenten een taser gebruikten.

Ook in ons land heeft het stroomstootwapen zijn intreden gedaan bij de lokale politei. Vers in het geheugen ligt ook nog de zaak Jonathan Jacob waar de politie hardhandig ingreep bij een zogenaamde ‘onhandelbare patiënt’ met noodlottige gevolgen voor de patiënt in kwestie. Ook de beslissing van Amerikaanse psychiaters twee jaar geleden om wapens toe te laten in gezondheidsinstellingen, zorgde voor verhitte discussies.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.