Pensioenrechten jonge artsen: tijd dringt

Het jongste akkoord artsen-ziekenfondsen voorziet dat tegen 30 juni vorig jaar al door de medicomut een uitgewerkt voorstel op tafel kwam voor haio's en aso's om tijdens hun opleiding pensioenrechten op te bouwen. Het ASGB/Kartel zet druk, medicomutvoorzitter Jo De Cock bevestigt dat het punt met stip bovenaan zijn agenda staat.

Dat laatste althans laat dokter Robert Rutsaert weten. "We moeten nog wachten op een aantal technische ramingen om een voorstel te kunnen uitwerken en uiteraard is het dan wachten op een regering om dit uit te voeren", heet het. 

Vorige week werd een delegatie van Vlaamse (VASO) en Franstalige (CIMACS) ASO ontvangen op de Hoge Raad voor Artsen-specialisten en Huisartsen. Ze uitten er hun bekommernissen en stelden hun memorandum voor. "We denken dat alle stagemeesters er best de nodige aandacht aan schenken", beklemtoont dr. Rutsaert.

Ruim een jaar geleden al schreef het syndicaat een brief naar Jo De Cock om te wijzen op het bewuste punt 5.2 van het jongste akkoord. Intussen is er ruim een jaar verstreken waarin er niet echt tastbare vooruitgang werd geboekt. Volgens het Kartel in de brief toen waren er maar twee mogelijkheden om de problematiek op te lossen:

het volledige bediendenstatuut invoeren zoals dat begin jaren 80 bestond, "maar dit lijkt op korte termijn niet realiseerbaar en zal vermoedelijk op grote weerstand stuiten van diegenen die het vroeger hebben laten afschaffen. Bovendien veronderstelt dit een hogere bijdrage vanwege de werknemer zodat er moet worden ingeleverd op het nettoloon."

Tweede optie voor het Kartel: het sociaal statuut voor haio's en aso's selectief verhogen "om te compenseren voor het verlies aan opgebouwde pensioenrechten. Omdat de overgrote meerderheid van haio's en aso's later als zelfstandige zal werken, zal dit ook meer bijdragen aan het latere pensioen, heet het.

Hoe dat dan gefinancierd moet worden? Het Kartel denkt aan de besparingen die gerealiseerd werden door de activiteitsdrempels, ingevoerd sinds 2017. Zo hoefde men geen premie meer uit te betalen aan enkele duizenden artsen.

Lees ook: bvas-heeft-samen-met-vgso-en-vaso-vragen-bij-groenboek

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.