Opinie: Bologna, Bolkestein & contingentering = fatale mix

Eerst was er het Bologna-manifest dat alle diploma's in de EU gelijkwaardig stelde, nadien kwam het vrij verkeer van diensten (Bolkestein-richtlijn) in Europa en dan onze eigen contingentering. Een dodelijke mix voor de Vlamingen, aldus VGV-ondervoorzitter Lieve Van Ermen.

“De Bolkestein-richtlijn maakte ook het vrij verkeer van artsen mogelijk. Artsen die hun diploma liever verzilveren in een andere staat, als ze maar plusminus  overweg kunnen met één landstaal van dat land. En alle Roemenen van enig niveau spreken een mondje Frans (!). Daarbovenop koppelde onze eigen contingentering het aantal medici in ons land aan een aantal Rizivnummers, met in de Vlaamse gemeenschap het allerstrengste ingangsexamen (slechts 12% geslaagd in juli 2016!). In het Waalse landsgedeelte gebeurde er tot op heden NIETS! Terwijl minister Marcourt nu nog jammert over een artsentekort!

Vlamingen langs links en rechts voorbijgestoken

Zo is een Roemeens arts er beter af  dan zijn Vlaamse collega: die valt buiten de contingentering. En ook op de opleidingsplaatsen van specialisten zijn die buitenlandse artsen meer dan welgekomen, want zij vallen ook buiten de contingentering en voeren maar prestaties uit. En de hoofdarts is dan in geen velden of wegen te bekennen, maar zet zijn handtekening…

Van die  prestaties van specialisten gaat een quotiënt naar het ziekenhuisbeheer, dat dit maar al te graag aanmoedigt om een hoger aantal prestaties  te leveren: dat is voordelig om de, infrastructuur en lonen te financieren… Zo worden de brave leerlingen , de Vlamingen langs links én langs rechts voorbij gestoken. Want ook zij financieren als brave belastingbetalers diezelfde prestaties...

Toppunt is dat nu federaal minister Maggie De Block onder druk gezet wordt om de quota te wijzigen van 60/40 naar 56,5/43,5, in het voordeel van de Franstaligen .. Begrijpe wie begrijpen kan!

Knieval voor as MR-VLD

Ik denk dat de boekhouding van de Waalse ziekenhuizen er erg slecht aan toe is .. Ik vrees dat De Block net zoals haar partijgenoot Verhofstadt een knieval zal moeten doen omdat de as MR-VLD dat van haar eist. Anders staat de MR er electoraal niet zo goed voor na deze regeringsperiode , ten opzichte van de PS die wel om de artsen in spe ‘begaan is’ (…)

Ik hoop dat er asap een Europees ingangsexamen komt  van een kwaliteit Vlaanderen waardig!

Enige plausibele uitweg ? Wetenschappelijk kan de fiere Vlaming zijn kwaliteitsnormen van een goed ingangsexamen niet opgeven. Ik hoop dat er asap een Europees ingangsexamen komt  van een kwaliteit Vlaanderen waardig! Ik zie maar één oplossing: overal in EU zelfde ingangsexamen!

Iedereen gelijk voor (de Europese) wet. Terugschroeven op kwaliteit kunnen we niet! (…)

..

Ik heb in buitenland maanden ontwikkelingshulp gedaan en het ERBARMELIJK verschil tussen de diploma's gezien! (…) Dat niveauverschil heb je trouwens ook onder de Belgische universiteiten. Om alle overbodige onderzoeken en consultaties uit te voeren heb je heel veel specialisten nodig en desnoods importeer je die dan maar. Kwantiteit boven kwaliteit. Anno 2016 is dat nog altijd het geval, meer dan ooit zelfs, ik ben het eens met collega Kris Sienaert op dat vlak.

..

Schip op de juiste koers houden

Om de overbodige prestaties te laten uitvoeren heb je veel, heel veel artsen nodig. En er bestaan véél meer buitenlandse universiteiten waar studenten geneeskunde studeren die het Frans machtig zijn dan het Nederlands! Drie echocardiografieën na een infarct en RX longen  te pas en te onpas, stressecho's waar men bv. in Luik nationaal kampioen is (ik verwijs naar studies van Prof. Dr. Dirk Ramaekers  destijds op kabinet van Minister Frank Vandenbroucke).

Vreemd keek ik op toen ik een cardioloog destijds belde in UIA, speciaal voor postoperatief beleid en hij me in het Frans antwoordde. Ik sprak het diensthoofd hierop aan en deze zei: ja, we vonden niemand anders om de kandidatuur in te vullen!

Nooit mag en kan Maggie De Block hierover een ‘compromis’ sluiten over neergaande ‘lissages’ in de tijd etc .., ik twijfel er niet aan dat ze moet schipperen  tussen politiek en gezond verstand en wens haar derhalve alle sterkte toe om het schip op de juiste koers te houden én niet toe te geven. En ik waarschuw haar én haar partij: dit zal hén anders electoraal een enorme opdoffer geven! (…)”

Lieve Van Ermen, cardioloog

Ondervoorzitter VGV (Vlaams Geneeskundigen Verbond)

(Inleiding, titel en tussentitels van de redactie) 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.