OLV Aalst – Eric Wyffels stapt op als medisch directeur 

Dr. Eric Wyffels stelde zijn mandaat van medisch directeur officieel ter beschikking bij de voorzitter en ondervoorzitter van de raad van bestuur wegens een diepgaand meningsverschil: een kloof tussen hemzelf als artsenvertegenwoordiger en diezelfde raad van bestuur.

Meer bepaald gaat het over de strategische en tactische keuzes die het ziekenhuis de volgende jaren moet maken. “We moeten de zorg voor onze patiënten in de grote regio Aalst op zijn minst handhaven. Hoe kunnen we goede, maatschappelijk verantwoorde zorg blijven leveren zonder overconsumptie en zonder nodeloos opbod van hoogtechnologische zorg? En hoe zal het ziekenhuis de opgebouwde eigen middelen gebruiken?”

Acht jaar geleden, bij het begin van zijn mandaat, zette dr. Wyffels eerst met Piet Claus, later met Marc Van Uytven en nu met interimmanager Bart Van Daele een serie neer van courante resultaten die er mocht zijn. “Die serie kwam er niet zomaar. Ze was het resultaat van veranderingsmanagement en een bedrijfsvoering die fundamenteel verschilde met die van de jaren ervoor. Voor die periode kenden we vier jaar op rij rode cijfers en we slaagden erin – niet zonder moeite – om die negatieve spiraal te doorbreken."

"Zo werden de laatste zeven jaren heel wat middelen opzijgezet. De huidige discussie gaat er nu over of we die middelen opnieuw ten dienste van de patiënt zullen aanwenden. Meer wil ik daarover niet kwijt om de sereniteit van het debat en de toekomst van het ziekenhuis niet in het gedrang te brengen”, aldus dokter Wyffels.

Rol van artsen in bestuur

Verder speelde in de huidige context uiteraard mee wat de rol en de plaats van de artsen in het beleid en bestuur van hun eigen ziekenhuis en de netwerken is. “Het is geen geheim dat ik deel uitmaak van Bvas, raad van bestuur Oost-Vlaanderen. De Bvas dicht artsen een determinerende rol toe. Ook daar verschillen we grondig van mening."

Integratiesnelheid

"Tot slot lopen onze meningen uiteen over de partnerkeuze in een netwerk en de integratiesnelheid, samen met visie op zorgconcentratie en -materialisatie." Voor dokter Wyffels kan dat stukken sneller. Hij is ervan overtuigd dat het OLV Aalst de laatste twee tot drie jaar gigantisch veel tijd verloren heeft in de regio. “Met Marc Van Uytven hadden we een voorsprong opgebouwd. Door keuzes op bestuursniveau is die voorsprong niet alleen geslonken, maar kampen we nu met een achterstand. Daarom wil ik een signaal geven. Maar ik sta open voor elk positief medisch geleid project in deze regio, zij het wel een waar de patiënt centraal staat. Ik doe de deur niet dicht. De bal ligt in het kamp van de raad van bestuur.”

Veranderingsbereidheid

Naar eigen zeggen is dr. Wyffels zeker niet over één nacht ijs gegaan en overlegde hij veel met de medische raad. Alleen doet deze situatie hem denken aan een citaat van Charles de Gaulle: “Er is een grens aan alle materie, en ook, en in het bijzonder, aan de menselijke geest.”

“De lippendienst aan veranderingsbereidheid is heel groot, de realisatie errond heel klein. Dat kan niet. Met alle respect voor de raad van bestuur. De veranderingsbereidheid moet niet alleen bij de verpleegkundigen aan bed spelen, maar ook in de hoogste regionen.”

Last but not least: “Ik heb dit ook besproken en het is in volle concertatie met de algemeen waarnemend directeur Bart Van Daele dat ik mijn ontslag aanbood.”

Eric Wyffels behoudt als interventiecardioloog en diensthoofd van een associatie van 23 cardiologen zijn engagement tegenover het ziekenhuis. “Ik draag het ziekenhuis een warm hart toe en elke individuele bestuurder overigens ook. Maar je moet dus consequent zijn met jezelf.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Eric FIERENS

    15 november 2019

    Proficiat, Eric, je vader zal trots zijn !