'Nieuw getuigschrift perkt arbeidsongeschiktheid in met 9 dagen'

De invoering van een nieuw getuigschrift verkort arbeidsongeschiktheid met 9 dagen, maar er kleven ook nadelen aan. Toch blijkt de vernieuwing op het einde van de rit winstgevend, aldus een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ).

Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift in januari 2016 is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid afgenomen met 9 dagen, stelden de MLOZ vast in hun studie (1). Goed nieuws voor de sociale zekerheid in deze tijden van besparingen én voor de patiënt die beter wordt opgevolgd door zijn behandelend arts.

De belangrijkste wijziging in het nieuwe getuiigschrift is dat de arts niet meer voor een periode van onbepaalde duur kan voorschrijven, moeten de verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid moet inschatten. Dus staat er een einddatum op het getuigschrift.

Wat blijkt? Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid inderdaad gedaald met 9 dagen. Anderzijds nam zo het aantal getuigschriften wel fors toe: van 7.000 per maand in 2014 en 2015 tot 17.000 per maand in 2016. Vaak blijkt de uiteindelijke duur van de arbeidsongeschiktheid immers onderschat. Dus is een nieuw bezoek nodig aan de behandelend arts voor een verlenging.

Gemiddeld schrijft de huisarts bij de opening van een dossier 33 dagen arbeidsongeschiktheid voor, de specialist rond de 40 dagen.

De gemiddelde voorgeschreven duur bij de opening van een dossier door een huisarts is 33 dagen, bij de specialisten ligt dat rond de 40 dagen.

Uiteindelijke besparing of niet?

Het grotere aantal getuigschriften zorgt voor extra kosten, maar de kortere duur van de arbeidsongeschiktheid betekent minder uitgaven. Toch verwachten de MLOZ dat deze maatregel financieel voordelig is voor de ziekteverzekering. Er is een maximale gemiddelde stijging van 2,5 consultaties per dossier (met een terugbetaling tussen 15 en 21 euro per consultatie bij de huisarts), maar de gemiddelde uitkering voor een dag arbeidsongeschiktheid is 40 euro.

Vanaf een vermindering van 2 dagen in de gemiddelde duur arbeidsongeschiktheid is er al winst.

Vanaf een vermindering van 2 dagen in de gemiddelde duur van de arbeidsongeschiktheid is er dus al winst. En vermits de vermindering in de gemiddelde duur 9 dagen bedraagt, kunnen we uitgaan van een besparing voor de sociale zekerheid sinds de invoering van het nieuwe getuigschrift.

Betere opvolging 

De MLOZ juichen deze maatregel toe. De behandelend arts kan de patiënt beter opvolgen en dat heeft een positieve invloed op de duur van de arbeidsongeschiktheid en de terugkeer naar de job. Werk is een belangrijke voorwaarde voor sociale re-integratie: het bevordert het zelfvertrouwen van de patiënt en doorbreekt het sociale isolement. Verschillende studies toonden al aan dat hoe langer de arbeidsongeschiktheid duurt hoe moeilijker het is om de draad van het professionele leven weer op te pikken.

Natuurlijk moet de impact van deze maatregel op langere termijn nog verder geanalyseerd worden en dat zullen de MLOZ dan ook doen. Ter herinnering, momenteel zitten 370.000 Belgen arbeidsongeschikt thuis.

Dit is zeker positief nieuws, maar niet voldoende om het probleem fundamenteel aan te pakken, althans niet voor rugproblemen, vindt rugchirurg Van de Kelft.

(1) Analyse van de gegevens van alle leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in arbeidsongeschiktheid tussen 1 januari 2014 en 31 augustus 2016. De observatieperiode sinds de introductie van het nieuwe getuigschrift bedraagt dus 8 maanden.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.