Nederland even opgeschrikt door (vals) ebola-alarm

In Rotterdam moesten hulpdiensten massaal uitrukken voor een vermeend ebolageval afgelopen nacht. Het alarm werd nadien afgeblazen, maar het geeft aan dat iedereen op scherp staat na de heropflakkering van ebola in Congo.

Het alarm kwam van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Een patiënt met mogelijke verschijnselen van ebola zou in het ziekenhuis opgenomen zijn. Het ging om een vrouw die last had van koorts en braken en onlangs in Congo was. Toen zij zich meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. "De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving", legde internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis uit.

Puntjes op de i

De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis werd met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten. "Er is direct volgens protocol gehandeld en alle hulpdiensten zijn ingeschakeld. De patiënt is niet in het Maasstad Ziekenhuis binnen geweest", aldus het ziekenhuis.

Uit gesprekken met de vrouw bleek vervolgens dat zij niet in het risicogebied in Congo was geweest, evenals de familie met wie ze daar contact had. Daarop werd uitgesloten dat ze met ebola besmet was geraakt, vertelt Den Hollander die ook contact had met specialisten van het LUMC in Leiden en het RIVM.

De Veiligheidsregio Rijnmond meldde uiteindelijk kort na middernacht dat er geen sprake was van ebola.

In een eerder interview in De Specialist liet Prof. Peter Piot weten dat er de jongste jaren heel wat vooruitgang is geboekt in de gezamenlijke aanpak van dergelijke epidemieën, onder meer door de ontwikkeling van vaccins. Vijf jaar geleden, bij de eerste ebola-uitbraak, stelde dit blad aan de kaak dat er geen sprake is van een gecoördineerde Europese aanpak bij een mogelijke uitbraak van ebola. Het bewuste opiniestuk verscheen ook in De Standaard.

Lees ook: ebola-in-congo-congo-start-vaccinaties-in-goma-na-nieuw-geval-van-ebola

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.