Meer doen dan beddentekort senioren oplossen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) pleiten voor een betere ondersteuning van thuisblijvende senioren en mantelzorgers om het nijpende tekort aan rusthuisbedden in Vlaanderen te verhelpen.

Uit een studie van de VUB blijkt dat de Vlaamse overheid met een tekort van zowat 22.000 rusthuisbedden kampt. Oorzaak van die schaarste is de vergrijzing, die de capaciteitsuitbreiding in de woonzorgcentra met rasse schreden inhaalt. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen is een verhoging van het aantal bedden alleen niet voldoende om dat probleem aan te pakken, en moeten ook de ouderen die ervoor kiezen thuis te blijven wonen, beter omkaderd worden.

Het ziekenfonds pleit daarnaast voor een betere ondersteuning van mantelzorgers, en wil ook de respijtzorg (die bejaarden uit hun sociaal isolement moet helpen, nvdr.) en dagverblijven versterkt zien.

Tot slot breken de Onafhankelijke Ziekenfondsen een lans voor een duidelijk zorgplan, gebaseerd op een prognose van hoe de nood aan rusthuisbedden in Vlaanderen in de toekomst zal evolueren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.