Medi-Sfeer sprak exclusief met Frank Vandenbroucke

Bij de start van het nieuwe werkjaar sprong MediSfeer binnen bij vicepremier en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). Op tafel lagen thema’s als zorgtoegankelijkheid en de betwiste efficiëntie van proefprojecten integrale zorg. Dat naast de vaccinatiebevoegdheden van de apotheker en het digitale medicatieschema VIDIS. Maar bovenal doken in primeur de contouren op van de roadmap tegen administratieve rompslomp.

Die rompslomp is een gemeenschappelijke frustratie van huisartsen en specialisten en ze gaat al decennia mee. Speciaal voor MediSfeer lichtte de minister al een flinke tip van de sluier op van dat plan. Want ook hij is er absolut van overtuigd dat de administratieve workload de spuigaten uitloopt, getuige daarvan nog zijn uitspraken op het Symposium van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde afgelopen zaterdag. Met dien verstande “dat we op een gegeven moment wel het debat moeten beslechten over welk soort ondersteuning huisartsen nodig hebben: over het profiel van een praktijkassistent dus.”

Verder gaf hij aan dat hij een nieuwe visie ontwikkelde over de rol van de apotheker in ons zorgsysteem. En hij uitte zijn bedenkingen bij “al te rigide opvattingen over echelonnering.” De minister liet ook zijn licht schijnen over de geïntegreerde zorg die nogal moeizaam uit de startblokken lijkt te schieten. Hij stond ook stil bij het derdebetalerssysteem en zorgtoegankelijkheid.

Meer over dit alles in onze papieren editie van deze week!

> "In crisissituaties legt de zware administratie veel lam"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.