Marc Brosens: "Marc Moens opvolgen is ongelofelijke uitdaging"

Radiotherapeut Marc Brosens (Jessaziekenhuis) werd zopas gekozen als opvolger van Marc Moens. Dr. Moens stopt immers als secretaris-generaal van het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS). Een eerste reactie.

Officieel treedt dr. Brosens in functie na de algemene vergadering van het VBS op 3 februari. Daarmee neemt dr. Brosens een zware erfenis op zich, want Marc Moens leverde jarenlang zeer verdienstelijk werk als secretaris-generaal van de vereniging. Vooral naar zijn jaarverslag was het telkens weer reikhalzend uitkijken.

Dr. Brosens: "Dr. Moens heeft dit 28 jaar lang gedaan. Marc Moens opvolgen is een ongelofelijke uitdaging. Hij vervulde zijn mandaat op een zeer knappe manier. Een Marc Moens bis zul je nooit meer krijgen en dat is zeker mijn bedoeling niet. Hij heeft zelf meegewerkt aan heel wat wetgeving maar nam ook ongelofelijk veel hooi op zijn vork. Eén man zijn werk laten doen, is onmogelijk. Bovendien wil ik nog steeds verderwerken als arts. Dat is een stuk van mijn leven. De rest komt op hetzelfde niveau."

Belangen van de patiënt

Als drijfveer om zich kandidaat te stellen, noemt dr. Brosens de verdediging van de patiëntenbelangen. "Alles wordt vandaag zodanig in hokjes opgedeeld dat je eigen inbreng kleiner en kleiner wordt. Mijn jongere collega's zijn allemaal heel gedreven, maar ik vraag me af of ze dat over 20 jaar nog zullen zijn."

"Overal bespaart men en er komen enorme uitdagingen zoals de ziekenhuisnetwerking op ons af, de forfaitarisering, de nieuwe ziekenhuisfinanciering. Onrechtstreeks komt de forfaitarisering niet ten goede van de patiënt. Niet dat je niets in die richting kunt uitdokteren, maar de concrete uitwerking roept vragen op. Neem nu de enveloppe voor een blindedarmoperatie, verdeeld over anesthesist, klinisch bioloog en radioloog. Als morgen die patiënt cardiale zorg nodig heeft, is het niet zeker dat dit deel er in opgenomen is. Marc Moens kon die boodschap ongelofelijk goed overbrengen. Maar nu spreek ik voor het artsensyndicaat, niet voor het VBS."

Dokter Brosens is van plan om zo mogelijk nog meer zichtbaarheid te geven aan het VBS, uiteindelijk de grootste artsenorganisatie in dit land. 

Marc Moens van zijn kant is dus aan zijn laatste jaarrapport toe zodat hij eindelijk wat meer tijd kan vrijmaken voor de familie. Al is het twijfelachtig dat hij meteen in een zwart gat zal vallen. De Bvas-voorzitter heeft immers nog een druk jaar voor de boeg met de syndicale verkiezingen in het vooruitzicht. Hij zal wellicht nog twee jaar aan de slag blijven tot de volgende VAS-verkiezingen. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.