Maggie De Block: geen federale bonus in Merchtem

Met tien zetels op 25 haalt Maggie De Block (1.665 voorkeurstemmen) met haar lijst geen absolute meerderheid. Opvallend: haar voorkeurstemmen scoren de helft slechter dan wat haar broer Eddie voordien presteerde. En hoe doen enkele andere boegbeelden het?

Volgens haar broer en uittredend burgemeester Eddie De Block, ook arts, zijn gemeenteverkiezingen duidelijk iets anders dan federale bekendheid. Hij weet zijn vroegere groot aantal voorkeurstemmen aan de constante aanwezigheid lokaal, iets wat Maggie door haar federale bezigheden duidelijk niet kon en wat de kiezer dus afstrafte.

Het dient wel gezegd dat de Lijst Burgemeester (LB), waarmee Eddie De Block in 2012 opkwam, een record van liefst 49,1% van de stemmen, wat een volstrekte meerderheid van 14 zetels op een totaal van 25 opleverde.

Maggie De Block trok alvast haar conclusies. Ze verzaakt aan het burgemeesterschap om zich meer dan ooit op haar federale mandaat te richten. Ze toonde zich wel tevreden dat Open VLD (in coalitie met CD&V plus) aan het roer blijft in Merchtem.

De resultaten van de andere artsen en boegbeelden die zich bij ons voorstelden:

Sevilay Altintas N-VA Antwerpen: 1867 stemmen

Lijsttrekker Valerie Van Peel N-VA Kapellen: 2524 stemmen

Lijsttrekker Maaike Van Overloop CD&V Kapellen: 272 stemmen

Louis Ide, N-VA, 199 stemmen (lijstduwer Zwalm)

Lijsttrekker Petra De Sutter Groen, Horebeke 219 stemmen

Jan Vercammen N-Va 465 stemmen (lijstduwer Ieper)

Lijsttrekker Gerlant Van Berlaer sp.a Grimbergen 600 stemmen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.