Lijstnummers syndicale verkiezingen bekend

Het Riziv herinnert aan enkele geplogenheden en verplichtingen bij de medische verkiezingen die dit jaar lopen van 6 juni tot 26 juni. De verkiezingen vinden om de 5 jaar plaats. Ze zijn geheim en gebeuren volgens het kiessysteem van de evenredige vertegenwoordiging. De stemprocedure verloopt volledig elektronisch. Ook de lijstnummers van de drie erkende organisaties zijn nu bekend.

De drie erkende organisaties - goedgekeurd door de leidend Riziv-ambtenaar Mickaël Daubie (directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging) op 18 april jongstleden, staan dus in de startblokken voor de verkiezingen. Voor zover dat nog niet duidelijk mocht zijn, het gaat dus om

  • Bvas–ABSyM
  • Kartel (ASGB–GBO–MoDeS)
  • Alliantie Artsenbelang – Domus Medica, afgekort AADM.

Zoals dat ook bij algemene verkiezingen de gewoonte is, krijgt elke lijst een lijstnummer. Die nummers werden vorige week, op 24 mei, aangeduid bij loting. Het volgende resultaat kwam uit de bus:

nr. 1 is toegekend aan Bvas-ABSyM,
nr. 2 aan Kartel (ASGB–GBO–MoDeS)
nr. 3 aan Alliantie Artsenbelang – Domus Medica, afgekort AADM.

Hoe stemmen?
U kan elektronisch stemmen via de toepassing toegankelijk via de website van het Riziv. De internettoepassing voor elektronische stemming zal vanaf 6 juni 2023 tot 26 juni 2023 middernacht beschikbaar zijn.

U kan zich  aanmelden tot de toepassing voor de stemming met uw eID en kaartlezer, via de Itsme toepassing op uw smartphone (degelijk gekoppeld aan uw eID) of via uw gebruikersnaam, wachtwoord en beveiligingscode. Het gebruik van deze authenticatiemiddelen wordt uitgelegd op de website van CSAM: de authenticatie dient enkel om na te gaan of u wel degelijk op de kiezerslijst staat. De stem die u uitbrengt, is volledig anoniem.

De procedures voor het goede verloop van de kiesprocedure, worden uitgevoerd in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder en van getuigen aangewezen door de beroepsorganisaties en de groepering die aan deze verkiezingen deelnemen.

Op 5 juni 2023 ontvangt u als arts een informatieve brief als u op de definitieve kiezerslijst staat.

Wie nog vragen heeft, kan die mailen naar: 
ElectionsFeedback@riziv-inami.fgov.be (Secretariaat medische verkiezingen)

Volg ons debat en stel uw vragen!

Op de vooravond van de start van de verkiezingen kunt u een debat bekijken tussen de respectieve kopstukken, georganiseerd door MediSfeer (huisartsen) en De Specialist (arts-specialisten). Dit is de link voor huisartsen om zich in te schrijven, dit is de link voor de specialisten.

Zelf uw vragen doorsturen voor het debat is ook mogelijk. Huisartsen kunnen daarvoor klikken op deze link, specialisten op deze link.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.