Kringvergadering Domus: wat bedoelt Vandeurzen?

Op 26 juni van dit jaar heeft de Vlaamse regering een besluit gepubliceerd waarin de opdracht van de huisartsenkringen wordt omschreven. “De formulering is naar ons gevoel redelijk vaag”, zegt dr. Koen Steel, covoorzitter van het Kringloket. “We willen er zeker van zijn dat we het besluit van de regering op de juiste manier interpreteren.” Dat is het centrale thema van de Kringvergadering die Domus Medica op 28 november organiseert.

Neem nu punt 6 van het besluit”, zegt dr. Koen Steel. “Daar staat in dat een huisartsenkring de huisartspraktijkpermanentie moet organiseren. Maar wat moeten we verstaan onder huisartspraktijkpermanentie? Het zou kunnen betekenen dat de kring zich buigt over de continuïteit van de zorg binnen één praktijk, als er bijvoorbeeld een arts met vakantie gaat of ziek wordt. Als dat de juiste interpretatie is, dan rijst de vraag of de kring die taak wel moet en kan opnemen. Vervanging tijdens vakantie of bij ziekte werd immers tot nog toe altijd geregeld in de interne keuken van de huisartspraktijk. Bovendien hebben kringen momenteel geen knowhow rond het van buitenaf ondersteunen van de continuïteit binnen de huisartspraktijk.

De vertegenwoordigers van het Kringloket hebben hierover begin september met de Vlaamse overheid overleg gepleegd. De overheid verbond er zich toe dat dr. Caroline Verlinde, adjunct-kabinetschef van minister Vandeurzen, op de Kringvergadering de visie van de overheid zou komen toelichten. De tussenkomst van dr. Verlinde op de Kringvergadering zal worden voorafgegaan door de lezingen van vier experts, die telkens hun licht laten schijnen op een belangrijk aspect van de taakomschrijving uit het Besluit van de Vlaamse regering.

Na de tussenkomst van dr. Verlinde is er ruimte voor vragen vanuit de zaal. Ten slotte nog een vraag die niet het inhoudelijke betreft, maar daarom niet minder relevant is: de overheid schuift nieuwe opdrachten naar de kringen toe, maar welke vergoeding staat daartegenover? Ook daarop hebben de kringen tot nog toe geen antwoord gekregen.

De Kringvergadering van Domus Medica vindt plaats op 28 november in het Vormingscentrum Guislain (Josef Guislainstraat, 43, Gent) vanaf 13u. Het programma en het inschrijvingsformulier vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.