Kamer verplicht artsen om zich continu bij te scholen

De patiënt moet overal op zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen rekenen. Via de ‘kwaliteitswet’ die gisteren in de Kamer werd goedgekeurd, wordt het begrip ‘kwaliteit’ en ‘bijscholing’ een stuk dynamischer ingevuld. Artsen moeten hun competenties aantonen via een portfolio en het patiëntendossier moet constant geüpdatet worden: er komen minimumnormen voor de inhoud en de vorm van zo’n dossier.

Minister De Block verwijst expliciet naar ingrepen buiten het ziekenhuis zoals voor oftalmologie of esthetische geneeskunde, die ook in kwalitatief optimale omstandigheden moeten verlopen. De beroepsgroep zelf (het grootste artsensyndicaat Bvas) is gewonnen voor een portfolio, maar wijst wel op een gemiste kans in de kwaliteitswet (of KB 78) omdat bijvoorbeeld een taaltest ontbreekt. Verder vergroot een portfolio ook de administratieve last, zeker in het begin.

In dezelfde sfeer worden strengere regels opgelegd aan wie als arts buiten de EU ons land geneeskunde komt beoefenen. Met dien verstande dat de regeling het ook mogelijk maakt om topspecialisten van buiten de EU tijdelijk naar België te halen voor complexe ingrepen, met alle nodige wettelijke garanties.

Overigens was het wel een zeer goede week voor minister De Block, want verscheen de wet op de klinische ziekenhuisnetwerken in het Staatsblad. Ook dat was een van de werven van de minister. Daarnaast passeerde in de Kamer ook een permanentievergoeding voor de wachtdiensten van apothekers de Kamer en werd het wettelijk kader voor verpleegkundig specialist goedgekeurd. Dat alles met 105 stemmen voor en 37 onthoudingen.

Lees ook: haal-de-artsen-uit-hun-professionele-getto

Lees ook: kwaliteitswet-bvas-betreurt-ontbreken-taaltest-en-extra-administratieve-last

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.