Jan Stroobants over crisisaanpak: "Te weinig geluisterd naar mensen met terreinkennis"

Helaas is van in het begin te weinig geluisterd naar de frontsoldaten,  men heeft vooral geluisterd naar een handvol wetenschappers. Jan Stroobants, voorzitter van de Vereniging van Spoedartsen BeCeP, is het daar helemaal mee eens op VRTnws. Dat voert onder meer een aantal bedrijfsleiders die al voor de lockdown van de overheid hun conclusies trokken. Stroobants liet dat al eerder weten op Medflix en in ons speciaal corona-nummer.

Op VRTNWS getuigen onder meer bedrijfsleiders zoals Roland Duchätelet over hoe zij al een stuk eerder dan de overheid de alarmsignalen over corona correct interpreteerden en er ook de gepastt gevolgen aan verbonden. Dat onder meer dankzij hun terreinkennis. Die mensen met terreinkennis vind je overigens niet alleen in het bedrijfsleven, luidt het. "Ook artsen en mensen in ziekenhuizen hebben dit soort praktische kennis. Als er een pandemie aankomt, dan stellen zij zich heel concrete vragen: Zijn er voldoende ziekenhuisbedden? Hebben we wel genoeg testmateriaal? Hoe beschermen we ons personeel? Enzovoort. Mensen die zich dit soort praktische vragen stelden, waren vaak vroeger bezorgd over de impact van het coronavirus."

Een waarheid als een koe uiteraard maar zelfs vandaag nog zie je dat de overheid al te vaak denkt dat ze de wijsheid in pacht heeft terwijl de mensen te velde veel meer expertise hebben die straal genegeerd wordt (zie recent nog met de Zorgraden die de eerste lijn 'voorlichten' gisteren en vandaag, met terecht protest).

Praktische kennis 

"De mensen die op het terrein werken, hebben waardevolle terreinkennis. Dat geldt niet alleen voor bedrijfsleiders, maar ook bijvoorbeeld voor spoedartsen of artsen op de afdeling intensieve zorg. Ook zij hebben praktische kennis die goed van pas kan komen."

Stroobants vertelde hierover in een interview voor de Pano-reportage Hotel Corona maar ook al eerder op Medflix en in onze speciale editie Corona: "De schokgolf". Tijdens de crisis liet hij al weten dat er een goed samenspel moest zijn tussen politiek, wetenschap en praktijk. Zijn stellling luidt ook dat het weinig zin heeft om de gezondheidsmiddelen en de schaarse middelen in te zetten voor mensen die kunnen thuisblijven. Vandaag meer dan ooit actueel in verband met de discussie over verplichte quarantaine van mensen die terugkeren uit risico-vakantiegebieden.

> Lees ook: Pas opgerichte Zorgraden 'informeren' ervaren zorgverleners - wereld op zijn kop

> Zie ook onze uitzending van Medflix van 12 mei.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens Stroobants is tijdens de coronacrisis te weinig geluisterd naar die "mensen van het terrein". Hun kennis en kunde werden te vaak genegeerd. "Men luisterde wel naar een handvol wetenschappers, maar niet naar de frontsoldaten. Zo is veel waardevolle kennis verloren gegaan. Ik hoop dat we daar lessen uit trekken voor de toekomst."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.