Is de stethoscoop op sterven na dood?

Twee eeuwen na de uitvinding van de stethoscoop moet het instrument afrekenen met een onzekere prognose, zo staat te lezen in het magazine Time.  

De Amerikaanse cardioloog, auteur en voorstander van digitale geneeskunde dr. Eric Topol, zegt dat de stethoscoop obsoleet is en niet meer dan een paar rubberen slangetjes.  

“De stethoscoop heeft tweehonderd jaar goed werk geleverd, maar het kan beter”, zo zegt de cardioloog.

Moderne stethoscopen lijken niet meer op eerste stethoscoop die uitgevonden werd door de Franse arts René Laënnec  (1981-1826), maar ze werken wel op dezelfde manier.

De creatie van Laënnec was een holle buis die het gemakkelijker maakte om hart- en longgeluiden te horen dan met het 'blote' oor. Rubberen buizen, oortjes en het metalen uiteinde kwamen later de geluiden te versterken.

Maar het horen en interpreteren van lichaamsgeluiden is subjectief en vereist een gevoelig en getraind oor.

“Met de medische en technologische vooruitgang van de afgelopen decennia,  krijgt de klassieke stethoscoop het hard te verduren, ook in de opleiding", zegt cardioloog dr. James Thomas, Northwestern Medicine in Chicago in Time. "Een aantal recente studies toonde aan dat afgestudeerde internisten en spoedartsen de helft van de relevante geluiden missen met een stethoscoop."

Maar een onmiskenbaar voordeel van de conventionele stethoscoop is de (lage) prijs, zeker in vergelijking hightech-apparaten, en het feit dat hij nog altijd relevante informatie verschaft.

> Lees ook: Dr. Eric Topol: AI geeft artsen meer tijd

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.