Huisartsen op de tast met niet-verzekerde patiënten

Huisartsen verwijzen steeds vaker patiënten door naar Dokters van de Wereld, een organisatie die kwetsbare patiënten een alternatief biedt voor de reguliere gezondheidszorg. Maar de structuur raakt overbelast. Dat schrijft De Standaard.

 

Patiënten die door de huisarts naar Dokters van de Wereld worden doorverwezen, zijn vaak vluchtelingen zonder papieren, daklozen of mensen die niet in orde zijn met de ziekteverzekering. Huisartsen weten vaak niet welke administratieve weg men kan volgen om deze mensen toegang te verlenen tot gezondheidszorg. Maar voor Dokters van de Wereld volgt een patiënt die van bij de huisarts naar hen toekomt, het pad in de omgekeerde richting. De bedoeling van de organisatie is immers mensen ‘van op de straat’ op te vangen en ze te begeleiden naar de reguliere gezondheidszorg.

Wie geen andere uitweg heeft, krijgt bij Dokters van de Wereld een volledige medische en sociale begeleiding. De cliënt/patiënt komt achtereenvolgens in contact met een maatschappelijk werker, een verpleegkundige en een arts. Zeker met het oog op de uitgebreidheid van een dergelijk consult kan Dokters van de Wereld geen extra patiëntenstroom meer opvangen.

Het blijft dus de vraag hoe huisartsen zich uit de slag moeten trekken met niet-verzekerde patiënten. In sommige regio’s – meer bepaald steden – is er duidelijk nood aan een laagdrempelige structuur die huisartsen helpt met het oplossen van complexe sociale en administratieve problemen bij hun patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.