Veroordeeld voor valse medische attesten

Een huisarts uit Laken is woensdag door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot één maand met uitstel voor het afleveren van valse medische attesten. In 2012 bracht een reportage van de RTBF aan het licht, dat de arts voor 5 euro medische attesten afleverde zonder consultatie van de patiënt.

De rechtbank oordeelde dat de arts valsheid in geschrifte had gepleegd en veroordeelde hem tot een maand celstraf met uitstel en een penale boete. De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten, maar ook met de relatieve ouderdom van de feiten.

De handelswijze van de huisarts uit Laken werd aan het licht gebracht door een RTBF-reportage met verborgen camera en micro. Er werd getoond dat de arts een doktersbriefje afleverde, op vraag van de journalist die zich voordeed als patiënt, zonder enig onderzoek.

Sprekende beelden

Tegenover de rechtbank ontkende de arts de tenlasteleggingen. De montage door de RTBF verzweeg een gesprek over de gezondheidstoestand van de patiënt, argumenteerde hij. Zijn advocaat voerde aan dat de tv-reportage geen bewijs kon vormen en pleitte de vrijspraak.

Het openbaar ministerie wees naast "de sprekende beelden" op tal van andere klachten tegen de arts, onder meer van scholen die een bijzonder hoog aantal medische attesten van deze arts ontvingen.

De Orde en de inspectiedienst van het Riziv zetten al langer in op een strijd tegen deze kleine maar hardnekkige minderheid van artsen die hun bevoegdheid misbruiken.  Maar het zou uiteraard ook niet slecht zijn om de patiënten die artsen hiertoe onder druk zetten, ook op hun verantwoordelijkheid te wijzen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ernest STEIN

    30 april 2018

    Ik vind dat de Riziv, evenveel de ziete attesten voorschrift, gewoonten van artsen , zou moeten controlern, zoals de medicatie.
    Uiteraard ziekteverlof is ten lasre van de werk gever, dus minder
    Interesant voor de Riziv
    Dr . E. Stein
    Antwerpen