Hoe wild medisch shoppen tot de dood kan leiden

Een 57-jarige osteopaat is veroordeeld tot een celstraf met uitstel van 2 jaar en een boete van 6.000 euro. Hij werd schuldig bevonden aan onwettige uitoefening van de geneeskunde en onopzettelijke doodslag op een 14-jarig meisje. Het meisje was maanden eerder gezien door een huisarts, die onder meer antibiotica voorschreef, maar de pleegouders shopten vervolgens bij de osteopaat.

De osteopaat had  een alternatieve diagnose en behandeling voorgesteld. Het kind overleed in 2015 in het UZ Gent aan tuberculose, na een spoedopname. De Provinciale Geneeskundige Commissie van Vlaams-Brabant en Brussel, en de Nationale Orde der Artsen dienden daarop klacht in bij het parket Halle-Vilvoorde, dat een gerechtelijk onderzoek starttte.

Luchtweginfectie

Het meisje was twee maanden voor haar overlijden onderzocht door een huisarts en die had antibiotica voorgeschreven voor een luchtweginfectie, en een doorverwijzing voor het nemen van foto's meegegeven. Het gezin uit Herzele vroeg echter eerst nog het advies van Christopher R., een osteopaat uit Beersel bij wie ze regelmatig langsgingen. Hij stelde een alternatieve diagnose en behandeling voor, en de pleegouders volgden zijn adviezen op.

Zo was er volgens R., die geen geneeskunde mocht beoefenen, sprake van en asbestbesmetting, een depressie, en verminderde immuniteit, klachten die hij behandelde met homeopathische middelen. Zelfs toen de toestand van het meisje niet verbeterde maar integendeel achteruit ging, paste R. zijn houding niet aan en zelfs toen het meisje al in het UZ was opgenomen, bleef hij haar behandelende arts mails sturen met zijn adviezen.

Onwettige uitoefening geneeskunde

Volgens de rechtbank was de osteopaat duidelijk verantwoordelijk voor de dood van het meisje, en had hij zich schuldig gemaakt aan onwettige uitoefening van de geneeskunde. De rechtbank baseerde zich voor haar oordeel op het volledige strafdossier, onder meer op de mails die R. zelf had gestuurd naar de ouders van het meisje, en naar de artsen die haar behandelden.

"Beklaagde heeft zich gedragen als een arts en heeft handelingen gesteld die hem niet toekomen", luidde het vonnis. "De fysieke integriteit van het slachtoffer was daarbij ondergeschikt aan zijn pogingen om mensen te overtuigen van zijn geneeswijze."

Bovendien was R. in zijn optreden meermaals nalatig geweest, aldus de rechtbanK: "Op verschillende momenten werd hij op de hoogte gesteld van de toestand van het slachtoffer en van de zeer ernstige symptomen waarmee ze kampte. Op die momenten heeft hij bij de ouders onvoldoende aangedrongen om haar naar een ziekenhuis te brengen en heeft hij voorgesteld zijn behandeling verder te zetten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.