Hiaten in procedure voor medische regularisatie

De behandeling van aanvragen voor een verblijfsvergunning om medische redenen is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een doorlichting door de federale ombudsman. Vooral de kwaliteit van de medische evaluatie laat te wensen over.

Het gaat om de afdeling bij de dienst Vreemdelingenzaken die de aanvragen behandelt voor een verblijfsvergunning om medische redenen (de 9ter).

Uit het onderzoek door de ombudsman blijkt dat de behandelingstermijn van de aanvragen vandaag willekeurig is en sterk kan verschillen, wat "onaanvaardbare risisco's kan inhouden", aldus het rapport. Risico's niet alleen voor ernstig zieke personen die geen toegang hebben tot de nodige zorgen, maar ook voor de volksgezondheid "door het verhogen van het risico op overdraagbaarheid van besmettelijke ziekten", aldus het onderzoek.

Maar ook de kwaliteit van de medische evaluatie door de artsen van de dienst Vreemdelingenzaken toont tekortkomingen, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral de arbeidsomstandigheden van de artsen wordt met de vinger gewezen. Die omstandigheden laten niet altijd toe "om te handelen volgens de medische deontologie". Concreet verbiedt bijvoorbeeld de dienst Vreemdelingenzaken om de behandelende arts te contacteren, en wordt afgeraden om de aanvrager van de verblijfsvergunning te onderzoeken.

De federale ombudsman beveelt daarom aan om een verplichte termijn in te voeren om te beslissen over de ontvankelijkheid van de aanvragen. Ook wordt aanbevolen om de professionele autonomie van de artsen te versterken. Zo wordt in het bijzonder gevraagd om het verbod om de behandelende arts te contacteren in te trekken.

In 2015 behandelde de dienst 4.102 aanvragen voor een verblijfsvergunning wegens medische redenen. Daarvan werd 22 procent gunstig geëvalueerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.