Hartklachten vrouwen inderdaad miskend (CardioQare)

Eerste cardioQare resultaten bevestigen dat hartklachten bij vrouwen vaak worden miskend. Deze studie kwam tot stand in de hartcentra van het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove, AZ Maria Middelares Gent, AZ Groeninge Kortrijk en AZ Damiaan in Oostende.

De eerste resultaten van de cardioQare kwaliteitsregistratiestudie tonen dus aan dat, conform internationale studies, de vrouwelijke patiëntenpopulatie minder snel haar weg vindt tot cardiale zorg. 

Eén jaar geleden werd het cardioQare project, ontstaan in de schoot van de hartcentra van OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en AZ Maria Middelares Gent, boven de doopvont gehouden. Gebruik makend van kwaliteitsmetingen wou men de cardiale zorg binnen de respectievelijke diensten beter in kaart brengen, feedback geven aan de verschillende actoren, pijnpunten opsporen en zo nodig verbetertrajecten initiëren. Finaal hopen de hartcentra zo een nog betere zorg voor de patiënt te bereiken en een verdere verbetering van zijn/haar levenskwaliteit.

Op 1 januari 2015 werd de aftrap gegeven van dit prestigieuze initiatief. Naast de hartcentra van OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en AZ Maria Middelares Gent, participeren ook de diensten cardiologie van  AZ Groeninge Kortrijk en AZ Damiaan Oostende in de prospectieve registratie van vooraf geselecteerde kwaliteits-/resultaatsindicatoren binnen het domein van coronair lijden, ritmestoornissen en kleplijden. Door uitwisseling en vergelijking van de gegevens worden ‘best practices’ geïdentificeerd, die in concrete kwaliteitsprojecten gegoten worden, om zo systematisch meer gezondheidswinst voor de hartpatiënt te realiseren.

Uit de eerste resultaten blijkt dat vrouwen slechts een kwart van de percutane coronaire interventie (PCI) patiënten en een derde van de pulmonaal venen isolatie (PVI) patiënten vormen. Deze gegevens  bevestigen de resultaten van internationale studies die aantoonden dat hartklachten bij vrouwen vaak worden miskend, waardoor ze laattijdig de noodzakelijke en eventueel levensreddende behandelingen krijgen, aldus de onderzoekers.

De 36ste editie van de week van het hart staat in het teken van ‘Vrouwen, vaak vergeten bij hart- en vaataandoeningen’.  De bevindingen van cardioQare indachtig, alsook het feit dat hart- en vaataandoeningen momenteel de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen (51%) zijn, onderstrepen dan ook het belang van preventie, correcte diagnostiek en behandeling in deze patiëntenpopulatie.

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.