Grondwettelijk Hof vernietigt deel transgenderwet

Holebiorganisatie çavaria reageert erg tevreden op de beslissing van het Grondwettelijk Hof om een deel van de transgenderwet te schrappen. "Dit is een historische beslissing", zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

De vereniging is bereid om samen te werken met het parlement aan een nieuwe regeling voor geslachtsregistratie.

LGBTI+-belangenorganisatie çavaria stapte naar het Grondwettelijk Hof tegen de transgenderwet, die sinds 1 januari 2018 van kracht is. Volgens de organisatie gaat die wet niet ver genoeg, omdat ze non-binaire of genderfluïde personen uitsluit. De wet voorziet dat transgender personen geen medische geslachtsverandering meer moeten ondergaan om het geslacht op hun identiteitsdocumenten te laten veranderen, maar enkel 'man' of 'vrouw' zijn een o ptie. Een mogelijkheid voor wie zich in geen van beide vakjes thuis voelt, is er niet.

Het Grondwettelijk Hof geeft çavaria nu gelijk en vernietigt dat deel van de transgenderwet. Dat ook non-binaire mensen moeten kiezen tussen M of V op hun geboorteakte, is volgens het hof een "lacune" die het gelijkheidsbeginsel schendt. Het is aan het parlement om daar een mouw aan te passen, klinkt het.

"Nu maatschappelijk debat"

Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, reageert tevreden. "Het Grondwettelijk Hof geeft ons volledig gelijk. Dit is een historische beslissing", zegt hij. "Het is nu aan het parlement om het maatschappelijke debat te voeren, en wij zijn bereid om daaraan mee te werken." Borghs denkt bijvoorbeeld aan een derde optie, 'X', of simpelweg de afschaffing van geslachtsregistratie. "Maar wij doen nu geen suggesties. Dat maakt deel uit van het maatschappelijk debat."

Het Grondwettelijk Hof schrapt ook de onherroepelijkheid van de transgenderwet. Tot nog toe kon iemand het geslacht één keer probleemloos aanpassen, maar wie het meerdere keren wilde aanpassen moest een veel ingewikkeldere procedure doorstaan. "Maar de huidige procedures met onder meer de wachttijd volstaan om fraude tegen te gaan", meent Borghs.

Tot slot vindt çavaria het belangrijk dat de transgenderwet op zich van kracht blijft. "Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we terug gaan naar de situatie van voor 2018", verzekert Borghs. "De wet wordt nu verder geoptimaliseerd. Voor de mensen die destijds in de kou bleven staan is de erkenning die het Grondwettelijk Hof nu geeft erg belangrijk in het streven naar sociale en maatschappelijke gelijkheid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.