Maggie De Block kijkt 'ongeduldig' maar 'niet onrespectvol' uit naar de contingenteringsmaatregelen van de Vlaamse en - vooral - Franse gemeenschap. Dat liet ze weten op vraag van onder meer Valerie Van Peel (N-VA). Beide gemeenschappen stuurden hun kat naar de interministeriële conferentie waarop ze hun nota moesten indienen voor een adequate filter op de instroom studenten geneeskunde.
Valerie Van Peel (N-VA) en Caroline Massart-Mailleux (MR) beroegen minister De Block gisteren in de Kamer over de stand van zaken in het contingenteringsdossier. "Niet meteen een vrolijk dossier", aldus Van Peel. Hoe ver staan de Vlaamse en vooral de Franstalige gemeenschap in de aanpassing of de invoering van een toelatingsproef? Wat met de ontwikkeling door de federale overheid van een dynamisch artsenkadaster?
Wat dat kadaster betreft: De Block herhaalde dat het er tegen de komende zomer zal zijn.
Waaien
De toelatingsproef is een ander paar mouwen. Op 30 maart jongstleden moesten de Vlaamse en de Franse Gemeenschap op de interministeriële conferentie een nota indienen met daarin een adequate filter voor de instroombeperking van studenten. Filter die van kracht wordt aan het begin van volgend academiejaar. Maggie De Block: "Ik moest vaststellen dat op de interministeriële conferentie noch de Franstalige gemeenschapsminister van Onderwijs, noch de Vlaamse gemeenschapsminister van Onderwijs aanwezig waren. Er is dus geen discussie geweest. Wij moeten elk ons deel van het werk doen. Ik hoor vanuit de Franse Gemeenschap en ik lees in vragen die daar ook door uw collega-volksvertegenwoordigers worden gesteld, dat ginds nog een en ander aan het waaien is. Er is echter nog geen uitspraak over de vorm die de filter zal aannemen."
De Block liet weten 'even ongeduldig' te zijn als Van Peel om een oplossing te vernemen. Maar "ik kan niet onrespectvol zijn. Ik had in de interministeriële conferentie graag een discussie gehad. Het is echter moeilijk een discussie te beginnen, wanneer de betrokken actoren er niet zijn."
Dossier breidt zich uit
Toch blijft de minister onwrikbaar de lijn aanhouden die ze van in het begin uitstippelde: ze maakte voor één jaar een uitzondering in de toekenning van de Rizivnummers, maar "ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik dat volgend jaar niet meer zal doen. Het is dus een enorme verantwoordelijkheid voor de beleidsmensen bij de Franse Gemeenschap waar een heel jaar aan studenten opgeofferd zal worden. De 'lissage' stopt immers als het aantal nummers uitgeput is. Er moet dus een oplossing komen. Ik neem akte van het feit dat wij intussen al in de maand mei zijn en dat de piste van de taken van de ene en de andere daarin niet gevolgd wordt. Het is nochtans in het belang van de studenten is. Ik lees dat nu ook al de veterinaire studenten hierbij betrokken zijn. Het dossier breidt zich dus uit. Het is niet alleen een kwestie van artsen maar tevens van tandartsen en nu ook van de veeartsen in wording."
Van Peel nam akte van dezelfde 'politieke hardnekkigheid', die ze minder en minder begrijpt.