Domus Medica: blik in de interne keuken

Zopas rolde het jaarverslag 2018 van Domus Medica van de persen. Zopas rolde het jaarverslag 2018 van Domus Medica van de persen. Hoe staat het met het ledenaantal, de samenstelling van het ledenbestand en de inkomsten en uitgaven? Welke nieuwe initiatieven werden ontwikkeld?

Het ledenaantal vorig jaar lag op 2.933, het hoogste aantal ooit. In december 2018 liet directeur Dekoninck in MediSfeer noteren dat hij tegen het einde van die maand nog de kaap van de 3.000 leden hoopte te ronden. “Als dat niet lukt, gebeurt dat zeker begin volgend jaar”, luidde het. Die kaap bleek volgens het jaarverslag nog niet gerond – Domus Medica telde eind 2018 2.979 leden, maar wellicht is dat intussen wel het geval. Ten opzichte van de oprichting in 2006 zijn er alvast meer dan 800 leden bijgekomen en DM telt ook 13 steunende huisartsen-leden. Alleen in 2016 vertoonde de groei het ledenaantal een neerwaartse knik.

De best vertegenwoordigde provincie is Antwerpen (29%) gevolgd door Oost-Vlaanderen (23%), niet onlogisch vermits dat ook de dichtstbevolkte provincies zijn.

Kringen

In het jaarrapport lezen we ook nog dat 82% van de huisartsenkringen lid is van Domus Medica (66 van de 80 kringen). “Hiermee dekken de aangesloten huisartsenkringen meer dan 93% van de Vlaamse bevolking en staan ze in voor de zorg van maar liefst 6,2 miljoen inwoners.”

Ruim tweederde van de leden is vrouw en vooral bij het jongere ledengedeelte zijn ze fors vertegenwoordigd. Pas vanaf 50 jaar neemt die tendens af en stijgt het aantal mannelijke huisartsen, een evolutie die de trends van het totale huisartsenkorps weerspiegelt.

Inkomsten en uitgaven

De organisatie haalt het leewendeel van haar inkomsten uit lidgelden (ca. 43,8%), projectfinanciering (28,3%) en partnerships en sponsoring (12,4%)). Projectfinanciering komt grotendeels maar niet alleen van de overheid. “We halen ongeveer 2,5 miljoen inkomsten en zowat 20% komt uit overheidsopdrachten”, liet christophe Dekoninck eerder noteren in MediSfeer.

Bij de uitgaven zijn personeelskosten de grote slokop (47,5%), gevolgd door erelonen en honoraria (18,7%) en de huur van materiaal en gebouwen (10,4%).

Als nieuwe initiatieven voor 2018 worden onder meer de nieuwe website aangestipt en het online betalingssysteem voor deelnames aan vormingen en andere activiteiten. Met het VITO werd een samenwerking opgezet voor de ontwikkeling van een digitale versie van de Gezondheidsgids. Er kwamen ook drie nieuwe medewerkers bij.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.