De prostaat voor de man in de straat

Vandaag en morgen roept een gigantische opblaasbare prostaat de man in de straat op tijdig tot een prostaatcontrole over te gaan, kwestie van prostaatkanker voor te zijn. De prostaat staat opgesteld in het AZ Sint-Jan Brugge en past in de Movember-actie die wereldwijd de aandacht voor prostaatkanker wil verhogen.

"Een primeur voor Vlaanderen", noemt het ziekenhuis de actie. Het gaat om een initiatief van vzw Think Blue Vlaanderen, een Vlaamse patiëntenvereniging voor mannen met prostaatkanker en hun partners, en het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen.

Doorheen prostaat wandelen

De opblaasbare prostaat kadert in een grotere bewustzijnscampagne waarmee vzw Think Blue Vlaanderen mannelijke vijftigplussers aanspoort om hun prostaat-specifiek antigeen (PSA) te laten controleren om prostaatkanker zo tijdig vast te stellen.

Wie op 12 en 13 november op campus Sint-Jan langskomt, kan doorheen de prostaat wandelen en via een hoofdtelefoon meer informatie krijgen over dit orgaan.

Van 10 tot 16 uur zal er iemand aanwezig zijn om extra informatie over prostaatkanker en PSA-screening te verstrekken. Ook diverse infobrochures zullen er te vinden zijn. t Momenteel is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in België. Jaarlijks krijgen meer dan 8.000 mannen deze diagnose, wat betekent dat je als man een kans van 1 op de 7 hebt dat je prostaatkanker krijgt.

In het begin gaat dit niet gepaard met specifieke symptomen of klachten. Bijgevolg blijft deze ziekte vaak lang onopgemerkt. Dat is meestal niet zo heel erg als het om de langzaam groeiende vorm gaat, maar er is ook een levensbedreigende variant.

Vandaar het belang van regelmatige, liefst jaarlijkse, screening.

Steun van de snorrenclub

De opblaasbare prostaat vormt die dagen trouwens niet het enige visuele element. De voorbije jaren riep de Movember-actie namelijk mannen over de hele wereld op om de hele maand november hun ‘Mo’ - wat staat voor moustache of snor - te laten staan. Vandaar dat de West-Vlaamse snorrenclub zijn schouders onder dit initiatief zet en dit ook enthousiast komt steunen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.