De Block: "Tekort geriaters zal niet meteen verdwijnen"

Het tekort aan geriaters zal niet meteen verdwijnen en is een stuk ongunstiger in Vlaanderen. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Kattrin Jadin van de PFF of Partei fur Freiheit und Fortschritt.

Eind 2012 waren er 283 geriaters gemachtigd om dit beroep in België uit te oefenen, van wie er 270 effectief in ons land aan de slag waren. In vergelijking met de minimale quota die voor nieuwe geriaters werden vastgelegd was er in 2013 voor de Vlaamse en Franse Gemeenschap een sinds 2004 gecumuleerd tekort van respectievelijk 45 en 7 artsen, een tekort dat bovendien jaar na jaar toeneemt. "De situatie is dus ongunstiger in Vlaanderen, waar het vergrijzingspercentage van de te verzorgen bevolking hoger ligt dan in Wallonië en Brussel", aldus De Block.

Raad voor geneesheren-specialisten en huisartsen is volop bezig om de beroepsopleiding voor specialisten in de inwendige geneeskundige te hervormen. De opleiding zou starten met een gemeenschappelijk traject van 3 jaar. Daarin zit voor iedereen een stukje geriatrie. Pas daarna zou de definitieve keuze voor subspecialisten moeten worden gemaakt. Onbekend is immers onbemind, en door meer artsen in opleiding met de geriatrie in contact te brengen, hoopt men dat te remediëren. "Ik wil er ook aan herinneren dat in het raam van de verplichte gezondheidsverzekering meerdere nomenclatuurverstrekkingen werden gecreëerd, specifiek om de geriatrie als specialisme te ondersteunen", aldus De Block in haar antwoord aan Kattrin Jadin (foto).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.