Boris Johnson zet AI in tegen oplopende wachttijden bij huisartsen

Kan artificiële intelligentie de falende National Health Service weer opkrikken? Premier Boris Johnson hoopt het, maar intussen zijn de resultaten van een enquête over de wachttijden bij huisartsen ontluisterend.

De gemiddelde wachttijd voor een routinematige afspraak met de huisarts steeg voor het eerst boven twee weken in het VK, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Engelse vakblad Pulse.

Een tussentijdse analyse van de gegevens van het onderzoek onder 901 huisartsen in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat de gemiddelde wachttijd nu 15 dagen is - die grens wordt voor het eerst overschreden.

Meer dan 22% van de huisartsen zegt dat de wachttijd voor een routinematige afspraak zelfs meer dan drie weken bedraagt, en 6% meer dan vier weken.

Het aantal voltijds equivalenten van de huisartsen is de afgelopen jaren gedaald, terwijl tegelijkertijd de vraag is toegenomen.

Overzicht van de resultaten

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor niet-dringende afspraken in uw praktijk?

Minder dan een week: 180

  • 1-2 weken: 243
  • 2-3 weken: 280
  • 3-4 weken: 142
  • 4-5 weken: 45
  • Meer dan 5 weken: 11

Totaal antwoorden: 901

Het College of GP's maakt zich al lang zorgen over de toenemende druk op de middelen en het personeel in de algemene praktijk, "en de negatieve gevolgen die dit heeft voor onze patiënten. De huisartsen en onze teams hebben meer consultaties dan ooit tevoren - meer dan een miljoen per dag in het Verenigd Koninkrijk - maar net als onze bevolkingsgroei is de druk op onze patiënten in het algemeen groter dan ooit tevoren."

Artificiële Intelligentie

Intussen raakte bekend dat Boris Johnson nog eens 250 miljoen pond vrijmaakt om met 'revolutionaire' NHS-artificiële intelligentie de kloof weer te verkleinen. Daarmee zouden kankerdiagnoses kunnen worden versneld en slachtoffers van hartziekten beter worden voorspeld. Ook zou deze AI nieuwe behandelingen voor dementie kunnen ontwikkelen.

Volgens enkele ministers zouden deze technische snufjes - ook gentesten bijvoorbeeld -  dokters en verpleegkundigen ruimte geven voor meer tijd met hun patiënten.

Het extrabedrag komt boven de eerder toegezegde 1,8 miljard voor de NHS. 

Nu al wordt AI ingezet om bijvoorbeeld patiënten op te sporen die wellicht hun afspraak met de arts niet zullen nakomen. Zo kan personeel doelgericht met telefoontjes de 'risicopatiënten' bewerken, wat twee tot drie pond per afspraak kan uitsparen.U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.