België veroordeeld voor gebrek aan aangepaste zorg voor Duitstalige geïnterneerde

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien voor een Duitstalige seksuele delinquent. In de instelling in Paifve waar hij opgesloten was, bleek immers geen personeel aanwezig dat de Duitse taal machtig was.

René Rooman, een Duitstalige Belg die in 1997 was veroordeeld voor diefstal en seksueel geweld, was in 2011 naar het Hof gestapt om het gebrek aan psychiatrische zorg aan te klagen in de instelling in Paifve, waar hij sinds 2004 verblijft. Hij stelde meer bepaald aan de kaak dat er geen medisch personeel was dat Duits sprak. De man begrijpt en spreekt enkel die officiële landstaal. Enkel in 2010 en van juli 2014 tot eind 2015 was een Duitstalige psycholoog beschikbaar.

Hoewel erkend wordt dat de instelling inspanningen heeft geleverd om de situatie op te lossen, laakt het Hof dinsdag in zijn arrest dat Rooman dertien jaar lang bleef opgesloten "zonder gepaste medische omkadering" en "zonder realistische hoop op enige verandering". Dat was volgens de rechters "een bijzonder pijnlijke beproeving, die hem heeft onderworpen aan leed dat het lijden dat inherent is aan opsluiting overstijgt".

Het Hof oordeelt dat België artikel 3 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden. Dat artikel stelt dat niemand mag onderworpen worden aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. België, dat vorig jaar in dezelfde zaak al eens was veroordeeld door de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, moet 15.000 euro morele schadevergoeding betalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.